latinica  ћирилица
15/04/2015 |  14:28 | Autor: SRNA

Ljekari: Povratak Šešelja u Hag - ubistvo sa predumišljajem

Članovi Konzilijuma za liječenje lidera Srpske radikalne stranke /SRS/ Vojislava Šešelja apelovali su danas na Pretresno i Žalbeno vijeće Haškog tribunala, rukovodstvo Tribunala i vlasti u Srbiji da Šešelja ne vraćaju u Hag, jer će tako počiniti ubistvo sa predumišljajem, s obzirom na to da on odbija liječenje u Hagu
Šešeljev ljekarski tim - Foto: TANЈUG
Šešeljev ljekarski timFoto: TANЈUG

Šef Konzilijuma Milovan Bojić naglasio je da je potpuni apsurd što Hag traži Šešelja upravo kada je nakon svih urađenih analiza trebalo da počne njegovo intenzivno liječenje hemioterapijom u Srbiji i ocijenio da glavni tužilac haškog Tribunala Serž Bramerc, koji najglasnije insistira na Šešeljevom povratku, čini zločin.

"Ako se vrati, biće stavljena tačka na jedan život. Ovo će biti ubistvo sa umišljajem, jer su njegove šanse da poživi u pritvoru bez lijekova nula odsto", rekao je Bojić na konferenciji za novinare.

On je naglasio da će pravni eksperti dati sud da li je lider SRS-a pravno pobijedio Tribunal, ali je medicinski izgubio, jer mu je Hag praktično oduzeo život onda kada mu je nakon složene operacije karcinoma debelog crijeva uskratio hemioterapije.

Bojić je rekao da je sve one koji brinu o Šešeljevom zdravlju kao grom iz vedra neba pogodio zahtjev da se on vrati u Hag i da se prirodno nameće misao da Šešelja tamo hoće da unište, jer im je poznat njegov stav da tamo neće primati terapiju što šanse da živi svodi na "nijedan" odsto.

On je ukazao da je danas održana konferencija za novinare zakazana još prije desetak dana, kada sva ujdurma u vezi sa Šešeljevim povratkom nije bila dignuta i da je namjera Konzilijuma bila da ukaže kakvo je Šešeljevo zdravstveno stanje i da su stvoreni preduslovi da liječenje počne.

"I sam premijer Aleksandar Vučić je pitao gospodina Bramerca da li je to Šešelj ozdravio kada ga sad traže nazad, a teško bolesnog su ga vratili u Srbiju. Nije, gospodine Bramerc, izlečen, nego je upravo trebalo da se liječi kada ste vi počeli da insistirate da se vrati", poručio je Bojić.

On je ukazao da bi, prema protokolu liječenja, pacijent Šešelj trebalo da primi 12 ciklusa hemioterapija na dvije nedjelje u kontinuitetu što je on odbio kada je obaviješten o odluci Haga da ga vrati.

"On je duhovno nepokolebljiv i nustrašiv. Rekao mi je da ne prihvata povratak. Svakog dana može da izdrži sve manje, jer kasni liječenje. Šanse da živi i prvi i drugi put uskratio mu je Hag", rekao je Bojić i naglasio da je Konzilijum spreman da svu potrebnu dokumentaciju dostavi Tribunalu.

Član Konzilijuma Zoran Milošević rekao je da Šešeljevo liječenje kasni 15 mjeseci i da je stav Konzilijuma po njegovom povratku bio da se sa hemioterapijom počne kada se naprave sve procjene.

"Po povratku smo ga pregledali i uočili promjene visokog malignog potencijala na debelom crijevu. U martu smo izvršili pretrage i postoje visoke sumnje da na jetri postoje metastaze. Procjena je bila da se krene u hemioterapiju, jer je preuranjena operacija nepoželjna. Nažalost, hemioterapija nije počela", naglasio je Milošević.