latinica  ћирилица
15/04/2015 |  14:44 | Autor: SRNA

Izetbegović očekuje usvajanje apelacije

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović očekuje da će Ustavni sud BiH uvažiti njegovu apelaciju i proglasiti neustavnim Dan Republike Srpske koji se obilježava 9. januara.

Izetbegović je mišljenja da je Prijedlog deklaracije povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH, koji danas razmatra Narodna skupština Srpske, "pritisak na pravosuđe".

On je rekao u Mostaru da je Republika Srpska formirana i prihvaćena u Dejtonu u novembru 1995. godine.

Izetbegović, koji je zamjenik predsjednika SDA, kaže da je "srpska neregularna skupština bila 9. januara i da taj datum ne prepoznaje kao datum koji treba da proslavljaju svi građani u Republici Srpskoj".

"Tog dana je i krsna slava Republike Srpske Sveti arhiđakon ili, kako se već zove, Stefan i to ne pripada Hrvatima i Bošnjacima, a mislim da svi treba da se prepoznamo u tom datumu, a to je onda datum Dejtona. Ovo što sada rade u Skupštini Republike Srpske je pokušaj pritiska na sud", smatra Izetbegović.

Izetbegović je još 2013. godine zatražio da Ustavni sud BiH ocijeni ustavnost pojedinih članova Zakona o praznicima Republike Srpske, kojima se 9. januar utvrđuje kao Dan Republike Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske razmatra danas Prijedlog deklaracije povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH.