latinica  ћирилица
15/04/2015 |  15:35 | Autor: SRNA

Ljajić: Obezbjedićemo Hadžiću liječenje ali i pratiti njegovo kretanje (VIDEO)

Predsjednik Nacionalnog savjeta Srbije za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da će Srbija ispoštovati sve obaveze koje je preuzela davanjem garancija za bivšeg predsjednika Republike Srpske Krajine Gorana Hadžića, odnosno biće mu omogućeno adekvatno liječenje, ali i vršena kontrola njegovog kretanja dok se nalazi u Novom Sadu i o tome obavještavan tribunal.

Ljajić je potvrdio da je kupljena karta za Hadžićev povratak, koga je Tribunal pustio na privremenu slobodu i on se večeras vraća u Srbiju.

"Hadžić je obavezan da bude u svojoj kući od 23.00 časa uveče do 7.00 časova ujutro. Ukoliko bude potrebe da ide u zdravstvene ustanove, to će takođe biti pod nadzorom i kontrolom i tome ćemo izveštavati Tribunal", rekao je Ljajić novinarima u Vršcu.

On je dodao da nema pravo da kaže koliko će Hadžić boraviti u Srbiji, ali dodaje da to "neće biti dugo" i o tome je odlučilo Žalbeno vijeće.

Iz Tribunala je ranije saopšteno da je donesena odluka o puštanju Hadžića na privremenu slobodu, a da bivši predsjednik Republike Srpske Krajine treba u Hag da se vrati do kraja maja.

Hadžić je optužen za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj od 1991 do 1995. godine.