latinica  ћирилица
15/04/2015 |  17:49 | Autor: SRNA

Golić: Protestna nota Hrvatskoj zbog radioaktivnog otpada (VIDEO)

Ministar za prostorno uređenje, građevinastvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je danas da je resorno ministarstvo preduzelo sve potrebne aktivnosti u vezi sa namjerom Hrvatske da na lokaciji Trgovska gora, na području opštine Dvor, realizacije projekat odlaganja radioaktivnog otpada.
Srebrenka Golić - Foto: RTRS
Srebrenka GolićFoto: RTRS

- Tim povodom uputili smo zahtjev i proteste Vladi Hrvatske i resornom ministarstvu i tražili da nam dostave sve relevantne informacije u vezi sa projektom odlaganja radioaktivnog otpada na ovoj lokaciji, rekla je Golićeva u Narodnoj skupštini Srpske, odgovarajući na pitanja poslanika tokom "Aktuelnog časa".

Ona kaže da su dobili obavještenje iz Hrvatske da je zahtjev Ministrstva za prostorno uređenje, građevinastvo i ekologiju Republike Srpske upućen u proceduru.

Golićeva je rekla da je hrvatski Sabor u decembru 2014. godine usvojio strategiju kojom je kao jedna od lokacija za odlaganje radioaktivnog otpada predviđena Trgovska gora u opštini Dvor, koja se nalazi 3,5 kilometara od granice sa BiH i opštine Novi Grad.

- Ukoliko bi željela da preduzeme ove aktivnosti, Hrvatska mora da poštuje sve konvencije koje je potpisala, među kojima i Esko konvenciju koja se odnosi na procjenu uticaja na životnu sredinu preko državnih granica koja je ratifikana 2009. godine, istakla je Golićeva.

Ona je rekla da resorno ministarstvo ovim povodom ima namjeru da uputi pismo predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću i ministru za ekonomske odnose i regionalnu saradnju BiH Mirku Šaroviću.

- Pojavio se jedan falsifikat, gdje pokušavaju da ovo pitanje svedu na sasvim neke druge okvire o čemu sam obavijestila MUP Republike Srpske, istakla je Golićeva.

Govoreći o privatizaciji državnih stanova u Srpskoj, Golićeva je rekla da će za tri godine biti produžen rok za otkup državnih stanova koji ističe 30. juna 2015. godine.

SO NOVI GRAD: PODRŽANA REZOLUCIЈA PROTIV IZGRADNjE OPASNOG ODLAGALIŠTA

Skupština opštine Novi Grad jednoglasno je usvojila rezoluciju protiv izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor u Hrvatskoj.

U rezolucije se navodi da se SO Novi Grad žestoko protivi ovom projektu i traži obustavljanje aktivnosti na određivanju lokacije Trgovska gora za odlaganje otpada niske i srednje radioaktivnosti.

- SO Novi Grad upozorava da su u skladu sa Evropskom konvencijom o procjeni uticaja na okolinu prekodržavnih granica - ESPOO, BiH kao ugrožena zemlja, a samim tim i opština Novi Grad, trebalo da budu obaviješteni o aktivnostima u vezi sa izborom Trgovske gore kao lokacije za odlaganje radioaktivnog otpada i da aktivno učestvuju u postupku procjene uticaja na okolinu, što nije učinjeno, ističe se u rezoluciji.

ARBUTINA: ЈOŠ SE TRAŽI LOKACIЈA ZA ODLAGANjE RADIOAKTIVNOG OTPADA

Načelnik opštine Dvor u Hrvatskoj Nikola Arbutina rekao je u Novom Gradu da još nije definitivno određena lokacija za odlagalište radioaktivnog otpada, već da postoje četiri potencijalne lokacije - Trgovska gora, Moslavačka gora, Psunj i Papuk.

- Opština Dvor ne provodi procedure odabira lokacije već država i država je ta kojoj se žuri. Mi hoćemo da ispitamo sve mogućnosti i da onda pitamo građane i kakav bude njihov stav mi ćemo ga zastupati, rekao je Arbutina nakon sastanka sa načelnicima opština Novi Grad i Bosanska Krupa u Federaciji BiH o problemu izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor.

On kaže da opština Dvor i on kao načelnik nemaju informaciju da je na Trgovskoj gori počelo odlaganje medicinskog otpada, dodajući da se u javnosti stvara dojam da opština Dvor "nekud žuri".