latinica  ћирилица
15/04/2015 |  18:17 | Autor: BETA

Poljska: Manje histerije oko "Noćnih vukova"

Šef poljske diplomatije Gžegož Shetina apelovao je na poljske medije da smire medijsku histeriju oko prolaska ruskih motociklista Noćnih vukova.

Prema njegovim riječima to je politička provokacija.

"Da li će biti pušteni u Poljsku? Da. Kao što sam rekao, Poljska je pravna država i granična straža i carinici odlučuju da li će ovi ili oni učesnici ove ili one vožnje biti pušteni", rekao je Shetina na konferenciji za novinare u Varšavi.

Poljski ministar inostranih poslova upozorio je da ko god želi može da posjeti Poljsku ali da svakako mora da poštuje poljske zakone.

"Tu ideju ocjenjujem kao političku provokaciju kojom su vrlo spremno počeli da se bave poljski mediji. I čudim se pomalo, zato što je takva bila narudžbina i od početka to izgleda kao politička provokacija", rekao je Shetina.

Šef poljske diplomatije apelovao je na medije da ne histerišu i ne nasjedaju na provokacije zato što time idu na ruku onima u Moskvi i drugdje koji ne žele Poljskoj dobro.

Ruski motociklisti odlučili su da u okviru proslava 70. godišnjice kraja Drugog svjetskog rata 25. aprila krenu u vožnju od Moskve preko Bjelorusije, Poljske, Slovačke, Češke i Austrije u Berlin kuda će stići 9. maja i obiđu putem groblja ruskih vojnika koji su zajedno sa ostalim crvenoarmejcima položili živote oslobađajući od Hitlerovih nacista istočnu Evropu.

 

I pored čitave tenzije koja se podigla oko toga što će "Noćni vukovi" proći kroz Poljsku, premijerke Kopač i šefa poljske diplomatije koji se protive tome, dio klubova poljskih motociklista pobunio se protiv zahtjeva da se ne dopusti da ruski motociklisti "Noćni vukovi" prođu kroz Poljsku na putu za Berlin.

U Poljskoj gdje njihov prolazak izaziva najveće kontroverze i proteste, mjenjaju prvobitnu trasu i najavili su posjetu Muzeju u nekadašnjem najvećem nacističkom koncentracionom logoru Aušvic Birkenau, kako bi podsjetili da je logor oslobodila Crvena armija.

Znatno manje emocija izaziva trijumfalna vožnja Noćnih vukova u Češkoj i Slovačkoj.

I u tim zemljama međutim, suprostavljene grupe Čeha i Slovaka preko društvenih mreža pozivaju ili na podršku, jer vjeruju da je vožnja patriotska i pošta palim sovjetskim vojnicima, ili na ometanje, jer smatraju da "Putinovi motociklisti" dolaze da demonstriraju silu i provociraju.