latinica  ћирилица
15/04/2015 |  18:22 | Autor: B92

Mihajlović: Sa Tačijem se može razgovarati ali u Briselu

Šef Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović izjavio je da je zamjenik premijera (samoproglašenog) Kosova Hašim Tači za Beograd prihvatljiv sagovornik u Briselu jer se tamo odvija važan mirovni proces, dok je Beograd nešto drugo.

Komentarišući najavu da će Tači 24. aprila posjetiti Beograd da bi prisustovao konferenciji "EU integracija zapadnog Balkana - možemo bolje zajedno", Mihajlović je rekao da ne zna koliko je realno da on dođe, prenose beogradski mediji.

"Na sednicama Vlade se o tome nije raspravljalo, a postavlja se i pitanje kakav je to uopšte skup kada se pozivaju ljudi čije su biografije opterećene optužbama iz izveštaja Dika Martija", rekao je Mihajlović, dodajući da nije siguran da se bilo gdje u svijetu može organizovati takav skup bez konsultacija sa državom.

Govoreći o mogućnosti da je baš Tačijev dolazak jedan od novih uslova koje EU postavlja Srbiji, a o kojima je proteklih dana govorio šef srpske diplomatije Ivica Dačić, Mihajlović je naglasio da se većina novih i starih uslova puta Srbije ka EU vezuje za (samoproglašeno) Kosovo.

"Tako je bilo i u ovoj godini i u godinama iza nas. Nemački uslovi, usvojeni u njihovom parlamentu, nisu na istom putu gde je briselski sporazum, već su na sporednom koloseku, ali su tu, i jesu politička realnost nemačkog pogleda na stvari. Ti dodatni zahtevi su breme i prepreka", rekao je Mihajlović.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocijenio je ranije danas da je najava dolaska Tačija jednostrana akcija i da tako ozbiljna pitanja ne bi trebalo da budu predmet neozbiljnog pristupa.

Zamjenik ministra spoljnih poslova samoproglašenog Kosova Petrit Seljimi izjavio je da je Tači načelno prihvatio poziv da dođe na skup u Beogradu koji 24. aprila organizuje nevladina organizacija Omladinski odbor za obrazovanje.