latinica  ћирилица
15/04/2015 |  18:34 | Autor: SRNA

Manival: BiH nije postigla dovoljan napredak

Komitet za sprečavanje pranja novca Savjeta Evrope /Manival/ donio je danas odluku da BiH uputi na Grupu za reviziju međunarodne saradnje /ICRG/ zbog nedovoljnog napretka u usvajanju amandmana na Zakon protiv pranja novca, saopšteno je iz Strazbura.
Manival - Foto: ilustracija
ManivalFoto: ilustracija

U saopštenju se ističe da je Savjet Evrope obnovio svoje saopštenje o BiH.

U aprilu 2011. godine, Manival je pozvao BiH da razvije jasan akcioni plan kao odgovor na njihov treći izvještaj iz 2009. godine o uzajamnoj procjeni da bi se otklonili glavni utvrđeni nedostaci.

Uprkos usvajanju akcionog plana 2011. godine BiH nije postigla dovoljan napredak.

Zbog toga je Manival objavio saopštenje 1. juna 2014. godine, koji je od tada revidiran kako bi se naglasio postignuti napredak, u koji spada i usvajanje izmjena Zakona o preventivnim mjerama.

Na plenarnoj sjednici Manivala u decembru 2014. godine donesena je odluka da će, ukoliko ne bude postignut dovoljan napredak, u aprilu 2015. godine biti pokrenut naredni korak iz Procesa za poštovanje regulativa.

Na plenarnoj sjednici, koja se održava od 14. do 17. aprila pozdravljeno je usvajanje amandmana na Zakon u dijelu koji se odnosi na finansiranje terorističkih aktivnosti, ali drugi amandmani Krivičnog zakona ostaju sporni i nisu objavljeni ni podzakoni.

- Uzimajući navedeno u obzir, na plenarnoj sjednici pokrenut je četvrti korak u Procesu povećanja poštovanja regulativa /CEP/, čime je predviđeno upućivanje na ICRG, ističe se u saopštenju.

Manival traži od BiH da, što je prije moguće okonča zakonodavni proces, nakon čega će razmotriti uklanjanje objavljenog saopštenja.