latinica  ћирилица
16/04/2015 |  13:34 | Autor: SRNA

Počelo pripremno ročište u slučaju Ćuruvija

U Specijalnom sudu u Beogradu počelo je pripremno ročište u procesu protiv četiri pripadnika Resora Državne bezbjednosti koja su optužena za ubistvo vlasnika "Dnevnog telegrafa", novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine.

Ročište se održava bez prisustva javnosti, a prisutna su tri od četiri optužena lica.

Optuženi, nekadašni načelnik Resora Državne bezbjednosti Radomir Marković doveden je na suđenje iz zatvora u Požarevcu, gdje izdržava kaznu zatvora od 40 godina, dok su šef beogradskog centra Državne bezbjednosti Milan Radonjić i glavni obavještajni inspektor u Drugoj upravi Resora Ratko Romić dovedeni iz pritvora Okružnog zatvora u Beogradu.

Četvrti optuženi, pripadnik rezervnog sastava tog resora Milan Kurak je u bjekstvu i za njim je raspisana međunarodna potjernica.

Na pripremnom ročištu se utvrđuju sporne i nesporne činjenice, kao i koji će dokazi tužilaštva i odbrane biti izvođeni tokom suđenja, prenose beogradski mediji.

Sud će nakon pripremnog ročišta zakazati početak suđenja kojem će javnost moći da prisustvuje.

Optužnicom Tužilaštva za organizovani kriminal okrivljeni se terete da su "iz niskih pobuda" ubili novinara i vlasnika listova "Dnevni telegraf" i "Evropljanin" Slavka Ćuruviju 11. aprila 1999. godine, odnosno da su izvršili krivično djelo teško ubistvo za koje je zaprijećena kazna od 30 do 40 godina zatvora.

Prema optužnici, Marković je to đelo izvršio podstrekavanjem, a ostali su saizvršioci.

Ćuruvija je ubijen hicem iz vatrenog oružja 11. aprila 1999. godine u Beogradu.