latinica  ћирилица
16/04/2015 |  16:07 | Autor: TANЈUG

Bandić ostaje na slobodi

Vanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbilo je danas žalbu USKOK-a na odluku istražnog sudije koji Milanu Bandiću nije odredio istražni zatvor.

Kako prenosi zagrebački "Јutranji list", pravosnažna je postala i odluka da se Bandiću ne oduzme 15 miliona kuna kaucije koju je položio za odbranu sa slobode.

Ustavni sud je prije nedjelju dana uvažio žalbu Bandićevog advokata, nakon čega je pušten na slobodu iz istražnog zatvora u Remetincu.

Uskok se na tu odluku žalio, tvrdeći da je prekršio uslove puštanja na slobodu.

Inače, sud je tada Bandiću potvrdio i pravo da obavlja dužnost prestoničkog gradonačelnika, što mu je bilo osporeno prethodnom odlukom, ali za sada se još nije vratio na posao.

Prema izjavama vršioca dužnosti gradonačelnika Vesne Kusin još se čeka pojašnjenje u vezi ograničenja uslovnog puštanja na slobodu - preciznije, spisak osoba s kojima smije da komunicira.

Bandić je u aferi "Agram" osumnjičen da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, ali i da je neplaćanjem poreza na donacije primljene u predsjedničkoj kampanji 2010. oštetio državni budžet. Ukupnu štetu Tužilaštvo procjenjuje na oko 2,6 miliona evra.

Istraga protiv Bandića proširena je nakon što je Vida Demarin, kao predsjednica upravnog vijeća Zagrebačke fondacije za pomoć osobama oboljelim od cerebro-vaskularnih bolesti, istražiteljima ispričala da ju je u dva navrata nagovarao da promjeni iskaz i potpiše dokument neistinitog sadržaja.