latinica  ћирилица
16/04/2015 |  21:08 | Autor: TANЈUG

Češka će pomoći Srbiji na putu ka EU

Srbija je postigla veliki napredak u pronalaženju rješenja za kosovsko pitanje, rekao je pomoćnik ministra spoljnih poslova Češke Petr Drulak.

Osim toga, on je dodao da će Češka nastojati da pomogne Srbiji u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Uspjeli ste da, zajedno sa predstavnicima kosovskih vlasti, pronađete načine za rješavanje mnogih praktičnih pitanja i razgovarate o njima, rekao je Drulak na Fakultetu političkih nauka, gde je održao predavanje o ulozi Centralne Evrope i Zapadnog Balkana u evropskoj politici.

On je dodao da Češka treba da pomogne partnerima iz EU da razimeju probleme sa kojima se Srbija suočava, ali da je zadatak srpske vlasti da objasni zašto je važna evropska budućnost države.

"Srbiji su potrebne snažna demokratska zemlja i demokratske institucije", rekao je Drulak ističući da se Češka suočavala s istim problemima u vrijeme kada je počela proces pridruživanja EU.

On je dodao da njegova domovina, zajedno sa ostatkom Centralne Evrope, treba da utiče na partnere iz EU da teže procesu proširenja, koji će ojačati cjelokupnu zajednicu.

Na pitanje da li će na evrointegracije Srbije uticati odbijanje sprskih vlasti da uvedu sankcije Rusiji, Drulak je odgovorio da Srbija još uvijek nije članica EU, te niko ne treba da očekuje da ispuni sve obaveze koje imaju države-članice.

"S druge strane, u redu je da EU to očekuje od jer time pokazujete da razumijete i podržavate njihove odluke, a što više sarađujete to ćete dobiti više podrške od Brisela", smatra Drulak.

Drulak je ocijenio kao mudru odluku predsjednika Češke Miloša Zemana da prisustvuje svečanom obiležavanju 70-ogodišnjice pobjede nad fašizmom u Moskvi, ali ne i vojnoj paradi jer su, kako je rekao, sovjetski vojnici oslobodlili Čehoslovačku 1945. godine.

"Međutim, u vojnoj paradi će učestvovati vojnici, koji su dIo aktivnosti koje smatramo nelegalnim, kao što je destabilizacija istočne Ukrajine zbog čega bi češkim zvaničnicima moglo da bude neugodno", zaključio je Drulak.