latinica  ћирилица
17/04/2015 |  13:59 | Autor: SRNA

FBiH: Neprihvatljiv novi zakon o radu

Sindikalci u Federaciji BiH poručili su da im nije prihvatljiv novi zakon o radu, a posebno dio koji se odnosi na ukidanje kolektivnih ugovora i zapošljavanje na neodređeno vrijeme.

Iz Saveza samostalnih sindikata BiH ističu da bi ukidanje kolektivnih ugovora i zapošljavanja na neodređeno vrijeme dodatno srozalo ionako mizerna radnička prava.

Predsjednik sindikata Hrvatskih telekomunikacija i predstavnik SSS BiH u pregovorima sa vlastima, Pero Obad rekao je da su osnovni ciljevi novog zakona smanjenje otpremnine, cijene rada i drugih radničkih prava.

- Najdirektnije preporuke i miješanje u takav zakon odgovara onima koji traže ovaj zakon, a to je Međunarodni monetarni fond, Svjetska banka, Brisel... Pa imamo li mi domaće pameti, pitamo li mi išta naše građane, naše radnike - zapitao je Obad.

On naglašava da sindikalci nisu protiv donošenja zakona, ali traže da se stanje realno sagleda.

Novi sastanak na kojem će učestvovati predstavnici sindikata, poslodavaca i Vlade FBiH trebao bi da bude održan u ponedjeljak, 20. aprila.

SSS BiH je usvojio i operativni plan kojim je predviđeno da se organizuju sastanci svih granskih sindikata na kojem bi se objasnilo šta donosi novi zakon o radu.

- Poslodavci, a na neki način i vlasti, pokušavaju razbiti jedinstvo sindikata i radnika. Moje je mišljenje da, ko god kaže da se slaže sa Zakonom o radu koji smanjuje radnička prava, ne može biti član sindikata - rekao je predsjednik SSS BiH Ismet Bajramović.

On je istakao da aktuelni sindikat ima velikih problema sa provođenjem aktuelnog Zakona o radu, odnosno kolektivnih ugovora u dijelu koji se odnosi na visinu plata.

- Samo možemo zamisliti šta bi bilo da se kolektivni ugovori u potpunosti ukinu - dodaje Bajramović.

On posebno problematičnom smatra činjenicu da Vlada FBiH još nije javno izašla sa nacrtom ili prijedlogom zakona o radu.

- Sramno je da ni mi u Sindikatu nemamo taj novi nacrt zakona. Čas dobijemo jedan, čas drugi nacrt - rekao je Bajramović i dodao da povodom 1. maja neće biti organizovani protesti.

Taj dan sindikalisti će obilježiti sastankom svih predstavnika sindikata, koji će biti održan u Tuzli, a Bajramović očekuje prisustvo najmanje 1.000 sindikalista.