latinica  ћирилица
17/04/2015 |  16:44 | Autor: SRNA

Održati profesionalan pristup u pronalaženju nestalih

Pedsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić istakao je danas da vlasti u BiH moraju održati sistematičan, profesionalan i nepristrasan pristup pronalaženju nestalih lica.

Tokom razgovora sa generalnim direktorom Međunarodne komisije za nestala lica Ketrin Bomberger, Zvizdić je rekao da ključnim institucijama odgovornim za rješavanje pitanja nestalih - Institutu za nestala lica BiH i Tužilaštvu BiH, mora biti pružena podrška kako bi izvršili svoj dio zadatka, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Bombergerova je naglasila hitnu potrebu potpune primjene Zakona o nestalim licima, koji je donesen 2004. godine, a čije ključne odredbe, poput osnivanja fonda za porodice nestalih, još nisu zaživjele.

Ona je istakla da BiH mora da ostane aktivna i podrži Institut za nestala lica, Tužilaštvo BiH i sudove, te da se mora obezbijediti budžet za njihovo nesmetano funkcionisanje.

"Savjet ministara mora preuzeti punu kontrolu nad ovim uspješnim procesom i punu odgovornost za nadzor nad upravljačkim organima Instituta za nestala lica, te njegovo restrukturisanje kako bi bio u skladu sa ostalim institucijama BiH", rekla je Bombergerova.

Ona je navela da je od 2001. godine, kada je uvedena DNK analiza u proces identifikacije nestalih u BiH, ICMP postigao gotovo 15.000 identifikacija.

"Analiza DNK je naučni proces i nema ništa zajedničko sa etničkom pripadnošću ili politikom. Ukoliko relevantne institucije imaju podršku svih nivoa vlasti i svih političkih stranaka, te aktivnu saradnju sa udruženjima porodica nestalih lica biće u mogućnosti da nastave sa procesom identifikacija, a to je ishod kojem svi težimo", kaže ona.