latinica  ћирилица
20/04/2015 |  08:47 | Autor: SRNA

Grčka: Počinje suđenje liderima " Zlatne zore"

U Grčkoj danas počinje suđenje liderima ekstremne desničarske stranke "Zlatna zora" po optužbama da su djelovali kao kriminalno udruženje i vodili kampanju nasilja protiv imigranata i ljevičarskih protivnika.

Stranački lider Nikos Mihalolijakis i ostali visoki partijski zvaničnici su među 69 optuženih u okviru procesa koji privlači veliku pažnju javnosti u vrijeme kada Grčka prolazi kroz finansijske teškoće i političku neizvjesnost.

Mihalolijakis je osnovao "Zlatnu zoru" kao neonacističku organizaciju sredinom osamdesetih godina prošlog vijeka. Grupa se vremenom transformisala iz marginalne ultradesničarske organizacije u popularnu stranku tokom finansijske krize koja je počela 2009. godine, prenio je AP.

Stranka je osvojila 6,28 odsto glasova na opštim izborima prije tri mjeseca, iako je izgubila pravo na državna sredstva za finansiranje kampanje.

Suđenje će biti održano u zatvoru sa maksimalnim obezbjeđenjem nedaleko od Atine, a u toj oblasti danas će biti zatvorene škole i opštinske službe zbog bojazni da bi najavljene demonstracije pristalica "Zlatne zore" mogle postati nasilne.