latinica  ћирилица
20/04/2015 |  11:37 | Autor: TANЈUG

Odložen početak suđenja liderima Zlatne zore

Liderima Zlatne zore, treće po veličini političke partije u grčkom parlamentu, odložen je za danas zakazani početak suđenja na osnovu optužbi za vođenje kriminalne organizacija koja sprovodi kampanju nasilja nad imigranata i ljevičarskim protivnicima, saopštio je izvor iz suda.
Počelo suđenje lideru Zlatne zore - Foto: AP
Počelo suđenje lideru Zlatne zoreFoto: AP

Suđenje je odloženo za 7. maj iz proceduralnih razloga, prije nego zbog odsustva glavnooptuženih na početku suđenja, prenijela je agencija AFP.

Samo oko 40 optuženih je bilo prisutno na početku suđenja, dok se lider partije Nikos Mičaloliakos i neki od visokih partijskih funkcionera od ukupno 69 optuženih, nisu pojavili u sudnici unutar dobro čuvanog zatvora u blizini Atine danas na otvaranju suđenja.

Zlatna zora prvi put se pojavila u javnosti sredinom 1980-ih godina se iz marginalne desničarske grupe transformisala u popularnu političku partiju koja je osvojila 6,28 odsto glasova na parlamentarnim izborima prije tri mjeseca.

Većina pripadnika Zlatne zore je optužena za pripadnost kriminalnoj organizaciji, ali ima i optuženih za učestvovanje u zavjeri za ubistvo, posjedovanje oružja i rasističko nasilje, i ukoliko budu proglašeni krivim, prijeti im kazna do 20 godina zatvora.

Zlatna zora odbacuje sve optužbe kao politički motivisane.