latinica  ћирилица
20/04/2015 |  11:43 | Autor: Agencije

Mogerini: Nema više izgovora za nereagovanje

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini izjavila je danas da evropski blok "više nema izgovora" da ne reaguje nakon posljednje tragedije sa migrantima u Sredozemnom moru i zatražila hitnu akciju.
Federika Mogerini - Foto: TANЈUG
Federika MogeriniFoto: TANЈUG

"Uz ovu posljednju tragediju, više nema izgovora za EU i članice evropskog bloka. Potrebna je hitna akcija EU i članica", rekla je Mogerinijeva pri dolasku na vanredni sastanak ministara spoljnih i unutrašnjih poslova EU u Luksemburgu, nakon jučerašnje pogibije oko 700 migranata u Sredozemnom moru.

Ona je naglasila da, kao što je islamistički napad u januaru u Parizu donio zajednički odgovor, tako i ovaj incident treba da donese zamah za pronalaženje zajedničke politike za migraciju.

"Glavno pitanje je gradnja zajedničke svjesti o evropskoj odgovornosti, znajući da ne postoji lako rješenje", dodala je Mogerinijeva.

Pored današnjeg vanrednog sastanka šefova evropskih diplomatija i ministara unutrašnjih poslova, predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk razmatra održavanje i vanrednog samita EU o novonastaloj krizi.