latinica  ћирилица
20/04/2015 |  13:05 | Autor: SRNA

Ivanić i Crnadak: Opredijeljenost vlasti BiH za reforme

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i ministar inostranih poslova Igor Crnadak danas su u Luksemburgu, na neformalnom radnom doručku "Prijatelji BiH", čiji je domaćin bila ministarka inostranih poslova Hrvatske Vesna Pusić, prenijeli opredijeljenost vlasti u BiH za provođenje reformi.

Evropski put BiH bio je tema radnog doručka kome je prisustvovalo više od 20 ministara inostranih poslova, među kojima nosioci nove evropske inicijative, ministri spoljnih poslova Njemačke Frank-Valter Štajnmajer i Velike Britanije Filip Hamond, te visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini i komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Јohanes Han.

Prenoseći čvrsto opredjeljenje institucija BiH za reforme, čiji je osnovni cilj poboljšanje poslovne klime i uslova života građana, Ivanić je istakao da nakon dugo vremena postoje uslovi i zajednička volja na obje strane, u zemlji i EU, da se snažnije radi na evropskom putu BiH. On je izrazio spremnost institucija BiH za reformama, ali i očekivanja da te reforme finansijski i politički podrže institucije EU, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH pozdravio je najavljeno stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, i izrazio zadovoljstvo što je nakon sedam godina, učinjen prvi ozbiljan korak za BiH.

Nakon osam godina, napravljen je prvi ozbiljan korak za BiH na putu EU integracija. Potvrda toga biće sutrašnja zvanična odluka o primjeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH, izjavio je Ivanić. On je dodao da je na sastanku zatražio dodatnu pomoć evropskih institucija, ističući da se ta pomoć mora odnositi na pomoć entitetskim vladama. Ivanić je dodao da je tražio i poseban program finansijske pomoći budžetima, i da se zahtjev za kandidatski status može očekivati nakon uspostavljanja mehanizma koordinacije. 

Crnadak je u obraćanju učesnicima sastanka rekao da je novi Savjet ministara opredijeljen da da puni doprinos predviđenim reformama i da u saradnji sa vladama Republike Srpske i Federacije BiH stvori uslove za bolji život građana BiH. Ministar je informisao i o razgovorima koji su proteklih dana u Vašingtonu vođeni sa predstavnicima MMF i Svjetske banke.

Svi učesnici sastanka iskazali su punu opredijeljenost svojih zemalja i EU da podrže sve nivoe vlasti BiH u predviđenim reformama i naglasili da će podrška uslijediti nakon primjene seta reformskih mjera.

Na sastanku je rečeno i da veliko prisustvo ministara inostranih poslova današnjem skupu pokazuje interes tih zemalja da BiH uđe u fazu stabilnosti i ekonomskog razvoja.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i ministar inostranih poslova Slovačke Miroslav Lajčak konstatovali su danas u Luksemburgu da je prioritet rješavanje pitanja mehanizma koordinacije, što je preduslov daljeg napretka BiH na putu ka EU.
Iz Predsjedništva BiH saopšteno je da su Ivanić i Lajčak pozdravili najavljeno stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU, te istakli da je ovo prvi praktični korak ka integraciji BiH u EU i preduslov za podnošenje zahtjeva za članstvo u EU.

Ivanić je istakao potrebu da BiH i EU više suštinski, a manje formalistički podrže provođenje reformi i put BiH ka EU.

On je naglasio važnost podrške Slovačke reformskim procesima u BiH, posebno što je, kako je rekao, Lajčak dobar poznavalac prilika u BiH.

Lajčak je izrazio spremnost Slovačke da pruži podršku BiH u reformskim procesima i ocijenio Izjavu o opredijeljenosti institucija za provođenje reformi na putu BiH ka članstvu u EU kao veliki napredak ka evropskim integracijama.