latinica  ћирилица
20/04/2015 |  14:17 | Autor: SRNA

Pusićeva: Oprezni optimizam prema BiH

U Evropskoj uniji postoji oprezni optimizam prema BiH koji bi ova zemlja trebalo da iskoristi da bi napokon krenula prema evropskim integracijama, zaključak je današnjeg radnog sastanka 20 ministara spoljnih poslova zemalja članica EU u Luksemburgu.

"Ako u jednoj rečenici mogu opisati cijeli sastanak onda mogu reći - oprezni optimizam", izjavila je nakon sastanka ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić.

Ona je dodala da ovakav sastanak u ovom formatu nikada prije nije održan, ne samo za BiH, nego za bilo koju zemlju u regionu, pišu hrvatski mediji.

Ključne teme o kojima je razgovarano na sastanku bile su finansijski paket koji bi BiH mogla dobiti u zamjenu za reforme i pitanje mehanizma koordinacije za odnose s EU.

"Smatram da je vrlo važno što je BiH još jednom potvrđena evropska perspektiva, pogotovo u današnjem kontekstu kada postoji skepsa prema proširenju, i to što su neki poput Velike Britanije i Njemačke rekli da stoje sto odsto iza BiH. Spominjem te dvije zemlje jer su one podstakle inicijativu koja je poslije prerasla u nov pristup EU prema BiH, a na našu inicijativu od prije godinu dana", rekla je Pusićeva.

Ona je prije početka redovnog sastanka ministara inostranih poslova EU, organizovala radni doručak "Prijatelji BiH" na koji se odazvalo 20 ministara spoljnih poslova, visoka predstavnica za spoljnu politiku Federika Mogerini i komesar za proširenje EU Јohanes Han.