latinica  ћирилица
20/04/2015 |  14:43 | Autor: SRNA

Vučić: Spreman sam da razgovaram sa Bošnjacima u Novom Pazaru i Sarajevu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je spreman da razgovara sa svim Bošnjacima i onim u Sarajevu i onim u Novom Pazaru i poručio da svi koji misle da pravoslavci i muslimani mogu da žive odvojeno, ili "tako da nekih nema" ne razumiju koliku štetu prave svom narodu.

"Spreman sam da razgovaram sa svim Bošnjacima, sa onima u Sarajevu i Pazaru, da otvorimo pravi dijalog, da ne bude sukoba i da gradimo zajedničke domove, kao i da razmišljamo o zajedničkoj budućnosti", rekao je Vučić danas u Novom Pazaru.

On je najavio rješavanje otvorenih problema u Novom Pazaru, istakavši da problemi mogu zajednički da se riješavaju da bi se napravio moderniji grad u kojem će ljudi da imaju više radnih mjesta.

Premijer Srbije najavio je izgradnju puteva u gradu i okolini, kao i fabriku drvnoprerađivačke industrije u Novom Pazaru i Raški, ali i saradnju sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i italijanskom kompanijom u oblasti poljoprivrede da bi se oživjela sela na Pešteru.

"U naredne dve godine ovaj deo Srbije dobiće više nego u prethodnih 30 godina", rekao je Vučić i zamolio građane da budu strpljivi i vjeruju u Vladu Srbije.

Vučić je danas u Novom Pazaru prisustvovao postavljanju kamelja temeljca za Dijagnostički centar i objasnio da će on biti završen do kraja godine, te da će građani ovog dijela Srbije imati najsavremenije medicinske uređaje i laboratorije i neće morati da idu na preglede u Kragujevac i Beograd.

Ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata /UAE/ DŽuma Rašid al Daheri rekao je da su izgradnja dijagnostičkog centra, ali i vrtića i osnovne škole, za koje je postavljen kamen temeljac, a koje finansira njegova zemlja, dokaz odlične saradnje dvije zemlje, a posebno prijateljstvo šeika Muhameda bin Zajeda i premijera Vučića.

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović rekao je da je ovo veliki dan za Novi Pazar, koji slavi 554. rođendan pod novim nazivom.

"Grad se ponosi što ima prijatelje u zemlji i inostranstvu, što politika koju vodi daje rezultate, a posebno saradnja sa Vladom Srbije", rekao je Mahmutović.

Ceremoniji postavljanja kamena temeljca prisustvovao je i predstavnik porodice Bin Zaed, Fondacije Al Nahem, Ali Muhamed al Suvaidi kalifa al Zajed.