latinica  ћирилица
20/04/2015 |  15:32 | Autor: SRNA

Radnici Unisa predali Vladi FBiH ključ

Radnici firme "UNIS tuls" iz Vogošće, nekadašnje alatnice vogošćanskog "Pretisa", okupili su se danas pred zgradom Vlade Federacije BiH, tražeći povezivanje staža i uplatu penzijskog i zdravstvenog osiguranja koje se ne vrši sedam godina, te upošljavanje kapaciteta i ispunjavanje Sporazuma sa menadžmentom u vezi sa isplatom minimalnih plata.

Oni su simboličnim zaključavanjem vrata firme jutros krenuli pješke iz Vogošće ka Vladi FBiH, koja je vlasnik njihove firme, da joj predaju ključ fabrike jer više od šest mjeseci nemaju posla.

- Svaki dan ćemo se okupljati pred Vladom FBiH do ispunjenja naših minimalnih zahtjeva. Ne znamo još da li ćemo imati mogućnosti da se vraćamo pješke svaki dan do Vogošće ili ćemo noćivati pred Vladom - rekao je predsjednik Sindikalne organizacije "UNIS tulsa" Vjekoslav Barić.

On je naglasio da problemi u ovom preduzeću traju godinama.

Federalni mediji javljaju da je sa predstavnicima preduzeća razgovarao federalni ministar energetike Reuf Bajrović koji im ništa nije mogao konkretno reći.

- Premijer FBiH Fadil Novalić vraća se sutra iz Vašingtona, a kada on bude tu, organizovaćemo novi sastanak sa radnicima, nakon čega ćemo imati konkretnije rješenje. Cilj je svakako da se ovo preduzeće revitalizuje, ali njihovi zahtjevi treba da budu u okviru razumnog - rekao je Bajrović.

Novalić je bio član Nadzornog odbora "UNIS Pretis".