latinica  ћирилица
20/04/2015 |  16:15 | Autor: TANЈUG

Zao duh Hitlerove kuće trese Austriju

Sudbina rodne kuće Adolfa Hitlera u austrijskom gradiću Braunau ni 70 godina od završetka Drugog svetskog rata nije jasna i na pomolu je nova svađa vlasnice sa gradskim vlastima.

Od 1972. godine Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije je glavni zakupac, kako bi sprečilo useljenje neonacista. Međutim, u proteklim pregovorima vlasnice kuće Gerliner Pomer, Ministarstva unutrašnjih poslova i opštine Braunau dogodio se skandal.

Gerlinger Pomer je, preko svog advokata, zatražila podjelu placa, što zamjenik gradonačelnika Ginter Pointer vidi kao naznaku uvećanja profita.

I u Ministarstvu unutrašnjih poslova zaprepašćeni su time što radi Pomerova, pa se razmišlja o tome da joj se ta imovina oduzme.

Dok ekspert za ustavno pravo Hajnc Majer zastupa stav da oduzimanje imovine od vlasnice nije pravno moguće, pravni ekspert Verner Doralt smatra da, ukoliko vlasnica pokuša da ucjenjuje, to opravdava usvajanje potrebnog zakona koji bi omogućio oduzimanje imovine.

Dva zamjenika gradonačelnika potvrdila su da je Ministarstvo na prošlim pregovorima najavilo da će raskinuti sporazum o iznajmljivanju zgrade.

Inače, grad je predvideo da zgradu koriste škola "Folkshohšule" i socijalna organizacija "Folkshilfe".

Zahtjev za podjelu placa, koji je podnijela Pomerova, u međuvremenu je odbijen. Predsjedavajući Savjeta opštine Florijan Lakner objašnjava da je zahtjev odbijen zbog toga što bi se time stvorile prepreke za korišćenje zgrade.