latinica  ћирилица
20/04/2015 |  16:51 | Autor: Dojče vele

Berlin vraća glavu Lenjinove statue u muzej

Grad Berlin želi da vrati glavu statue Lenjina u muzej koji bi pokazao burnu prošlost grada. Kip visok 19 metara je u komadima bio odbačen na livadu, ali sad imaju problem: Lenjina čuvaju gušteri koje čuva zakon, piše DW.

Nakon pada Berlinskog zida, jedva da je netko žalio što je srušena 19 metara visoka skulptura Vladimira Iljiča Lenjina koja je stajala na trgu koji je u socijalizmu takođe nosio njegovo ime. Obzirom da se nije moglo ni pomisliti da ttaj okamenjeni gigant revolucije od ukrajinskog granita negdje bude odnesen u jednom komadu, kip je raskomadan. Već i to su ostali golemi dijelovi: samo glava Lenjina je visoka gotovo dva metra i teška je tri i po tone.

Ovaj gigantski spomenik bio je svečano predstavljen u aprilu 1970., samo nekoliko dana prije 100. rođendana vođe sovjetske revolucije. Naravno da je komunistički režim Istočne Njemačke tom prilikom priredio veliku svečanost sa najvišim uzvanicima i sa oko 200 hiljada "oduševljenih" građana koji su trebali pozdraviti novu kamenu znamenitost Berlina.

Nasuprot ovome, njegovo rušenje je prošlo mnogo tiše. Doduše i ono je potrajalo mjesecima, od novcembra 1991. do februara sljedeće godine, ali na kraju je specijalni transporter i glavu odnio daleko u jugoistočno predgrađe Berlina i tamo je, po kratkom postupku, bacio u jamu iskopanu u pijesku divlje livade.

Neprijatni i strogo zaštićeni čuvari

Tako bi valjda i ostalo da se u Berlinu ne stvara novi muzej. U velikom arsenalu berlinske tvrđave Spandau Karmen Man koordinira projekat nazvan "Otkriven. Berlin i njegovi spomenici" i naravno da svakako žele i Lenjina ugostiti među ostalim eksponatima.

Berlin vraća Lenjinovu glavu u Muzej

Već i sama ideja je izazvala mnogo sukoba i nesporazuma. Mnogi nipošto nisu željeli nekakav slavni povratak oca sovjetske revolucije tako da su i gradski oci otezali sa izdavanjem dozvole da iskopaju i pokupe Lenjinovu kamenu glavu sa udaljene livade. Izložba je zapravo trebalo da bude već otvorena, ali natezanje je trajalo još od prošle jeseni i tek nedavno je konačno izdat potrebni dokument.

Svima je bilo jasno da će za tu tvrdu Lenjinovu glavu svakako biti potrebna teška mehanizacija. Tako su i došli s kamionom, bagerom i dizalicom, ali kad su došli bliže mjesta gdje je bio bačen taj spomenik, morali su odmah stati. Јer tamo je sve bilo puno guštera.

Tačnije, to su livadski gušteri  (Lacerta agilis), vrsta koja je negdje još razmjerno široko rasprostranjena, ali u Njemačkoj - nije. Štaviše, na popisu je među najviše ugroženim vrstama i za svako uznemiravanje tih životinja se može imati ozbiljnog posla s policijom. Sve u svemu, teška mehanizacija se mogla odmah vratiti kući, a Karmen Man i njeni saradnici su sada suočeni sa teškim problemom kako da dođu do svog Lenjina.