latinica  ћирилица
20/04/2015 |  18:21 | Autor: B92

Otkazan poziv Tačiju u Beograd

Poziv ministru inostranih poslova samoproglašenog Kosova, Hašimu Tačiju, da učestvuje na konferenciji 24. aprila Beogradu je otkazan, prenosi Tanjug.

Tači je bio pozvan na skup "EU integracija Zapadnog Balkana: možemo bolje zajedno" koju 24. aprila organizuje nevladina organizacija Omladinski odbor za obrazovanje.

Iz tog odbora tvrde da su to uradili pod pritiskom koje su im, kako kažu, upućene prethodnih dana, a koje oni shvataju vrlo ozbiljno. Navode da imaju povjerenje da će nadležne institucije svoj posao raditi odgovorno i da će postupati po podnijetim krivičnim prijavama.

Tvrde i da razumiju da je prerano za ovakav vid susreta, te da im je žao zbog propuštene prilike da se pošalje jaka poruka o potrebi da zemlje u regionu čvrsto sarađuju na putu evropskih integracija. Ideja ovog programa, kako se navodi, bila podsticanje multi-perspektivnog pristupa diskusijama o temama koje su od suštinske važnosti za sve zemlje zapadnog Balkana.

Navode da pozivnice otkazane i ministrima spoljnih poslova Srbije, BiH i Makedonije.

"Odluku da povučemo pozive ministrima donijeli smo nakon višečasovnih konsultacija jer se cijela negativna kampanja i konotacija koju je ova konferencija dobila, kosi sa našim radom i programima. U istom trenutku, ovo ni na koji način ne utiče na održavanje konferencije koja je mnogo više od pojedinačnih govornika i na kojoj ćemo predstaviti rezultate dosadašnjeg rada", kažu iz Omladinskog odbora.

Ranije tokom dana, vlasti Srbije odgovorile su zvanično kosovskim organima da će Hašim Tači ukoliko dođe u Beograd biti uhapšen.