latinica  ћирилица
20/04/2015 |  18:54 | Autor: TANЈUG

EULEKS: Radić i Vlašković nisu krivi

Tročlano sudsko vijeće EULEKS oslobodilo je danas Radovana Radića i Milovana Vlaškovića iz Zubinog Potoka optužbe za ubistvo ROSU policajca Envera Zumberija, 26. jula 2011.

Nakon što je prošle nedjelje odbrana dvojice Srba iz Zubinog Potoka održala svoje završne riječi, danas im je u Osnovnom sudu u Severnoj Mitrovici sudsko vijeće, kojim je predsjedavao sudija EULEKS-a, Paolo Tekseira, izrečena oslobađajuća presuda po svih sedam tačaka optužnice.

Radića i Vlaškovića optužnica je teretila za više krivičnih djela.

- Ovo je pobjeda pravde na Kosovu i dvojice malih ljudi koji su uspjeli da dokažu da nemaju nikakve veze sa teškim zločinom za koji su optuženi. Nažalost, oni nisu jedini koji su na Kosovu u takvoj situaciji - kazao je advokat Nebojša Vlajić.

On je rekao i da se ponovo postavlja pitanje kako radi Euleksovo Tužilaštvo na Kosovu i šta je za njih dovoljno da bi neosnovano i neopravdano na osnovu lažnih optužbi ovako dugo držali ljude u pritvoru.

- Radovan Radić je čitavu godinu dana proveo u pritvoru dok je dokazao ono što smo tvrdili od početka - da nema nikakvih dokaza i da on nije učinio to za šta je optužen. Srećom sud je bio sastavljen od iskusnih sudija internacionalaca koji su pravilno ocijenili dokaze i donijeli odluku koja je jedina bila moguća - rekao je Vlajić.

On je napomenuo da se u slučaju ubistva Envera Zumberija vodi postupak protiv više ljudi.

Suđenje Radiću i Vlaškoviću počelo je 9. decembra 2014.godine.

Zbog ovog ubistva više Srba iz Zubinog Potoka je privođeno, a nedavno su i šef operative regionalne direkcije Kosovske policije u Sjevernoj Mitrovici Miodrag Lekić i njegov brat, takođe policajac iste stanice, inače iz Zubinog Potoka, suspendovani sa dužnosti do završetka istrage.