latinica  ћирилица
20/04/2015 |  20:47 | Autor: Guardian

Nova epoha medija- gašenje radio stanica

Norveška će početkom 2017. ugasiti sve FM radio stanice u državi, što će je učiniti prvom državom koja se odlučila na takav potez.

U izjavi koja puštena u javnost ove nedjelje norveško Ministarstvo kulture potvrdilo je datum gašenja koji je Vlada predložila još 2011. godine. Vlasti su zaključile da zemlja ispunjava sve preduslove za takav potez i da će tranzicija na digitalni signal proći glatko.

'Ovim potezom, omogućićemo slušaocima raznovrsniji radio sadržaj uz bolji kvalitet zvuka i novu funkcionalnost', rekao je ministar kulture Torild Vidvej. Dodao je da će digitalizacija poboljšati sistem spremnosti u slučaju hitnih slučajeva i ponuditi nove mogućnosti za inovacije i razvoj.

Put do potpune digitalizacije neće biti lak, budući da digitalni radio u Norveškoj trenutno pokriva 55 odsto domaćinstava i svega 20 odsto automobila, saznaje Gardijan.

Velika Britanija bi trebalo da bude sljedeća iza Norveške u prelasku na potpuno digitalni radio, no nakon serije odlaganja u prelasku s analogne na digitalnu televiziju, taj potez je stavljen na čekanje.

S druge strane, norveški susjedi Šveđani će prema savjetu državne revizorke Margarete Aberg zadržati FM mrežu, barem tako stoji u izvještaju za Digital Radio Insajder.

Bi-Bi-Si prenosi da će norveško Ministarstvo kulture digitalizacijom radio stanica uštediti 200 miliona norveških Kruna.