latinica  ћирилица
20/04/2015 |  21:03 | Autor: Agencije

Kavkaz- Ruske snage ubile vođu ekstremista

Ruske specijalne snage ubile su vođu grupe povezane s Al Kaidom na Kavkazu, saopštila je danas ruska služba za borbu protiv terorizma.
Eksplozije u Dagestanu - Foto: Getty Images
Eksplozije u DagestanuFoto: Getty Images

Aliaškab Kebekov od prošle godine predvodi organizaciju Kavkaski emirat, nakon ubistva njenog osnivača Doku Umarova, koji je preuzeo odgovornost za velike napade u Rusiji. Kebekov je prošle nedjelje stavljen na američku listu terorista.

Kavkaski emirat je labavo povezana organizacija pobunjeničkih grupa koje traže osnivanje nezavisne islamske države na sjevernom Kavkazu, oblasti pretežno naseljenoj muslimanima, koja obuhvata i ruske republike Čečeniju i Dagestan.

Ruski Nacionalni antiteroristički komitet saopštio je danas da su specijalne snage ubile Kebekova i još dvojicu ekstremista pošto su ih dan ranije opkolile u jednoj kući u Dagestanu. Ovaj region je postao središte pobune islamista koja se proširila Kavkazom poslije dva rata u Čečeniji.

NAK je saopštio da je Kebekov pomagao u organizaciji dvostrukog samoubilačkog napada krajem 2013. u Volgogradu u kojem su ubijena 34 osobe, a ranjeno više od stotinu.

NAK je saopštio da je on bio ključna veza u finansijskoj strukturi Kavkaskog emirata, jer je organizovao iznudu novca od stanovništva.