latinica  ћирилица
20/04/2015 |  22:22 | Autor: RTRS

Dodik: Sa Republikom Srpskom niko se ne može igrati (VIDEO)

"Sa Republikom Srpskom niko se ne može igrati", izjavio je večeras predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik gostujući na Federalnoj televiziji. Apelacija bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske, udar je na Republiku Srpsku i isključivo je politički motivisana priča u kojoj ne želimo da učestvujemo, kaže Dodik. Dodaje, Republika Srpska je svjesna sebe, upućena ka sebi i spremna je da se razvija i obezbijedi mir za sve koji žive u njoj.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

“Nemojte se igrati s tim, sa Republikom Srpskom se niko ne može igrati", istakao je Dodik.

Dodik je rekao da se tako tako mogu izazvati nezaustavljivi procesi, jer šta će Republika Srpska u zemlji koja joj osporava pravo da ima svoj dan, a koja proslavlja 1. mart, datum koji nije usaglašen kao Dan nezavisnosti BiH, upozorava predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Isti dan kada su poslanici stranaka sa sjedištem u Srpskoj razmatrali Deklaraciju kojom je Narodna skupština Republike Srpske poslala jasnu poruku da neće ukinuti 9. januar Dan Republike, predsjednik Dodik položio je cvijeće posjetio na spomen-obilježje u Potočarima. Ovaj čin, kaže Dodik, jasna je poruka da ima pozitivan odnos prema srebreničkim žrtvama.

Ističe, žrtva je žrtva, i smatra da bi trebalo otkriti potpunu istinu o stradanjima u Srebrenici. Pojedinačne presude postoje, a politizacija Srebrenice kojom se pokušava nametnuti kolektivna odgovornost dovodi u poziciju da se ne može prihvatiti kvalifikacija koja govori o genocidu, kategoričan je Dodik.

On je ponovio da se zalaže da bude uspostavljena nova međunarodna komisija u kojoj bi bili i Srbi i Bošnjaci i najviši svjetski autoriteti, koja bi tačno utvrdila šta se desilo na području Srebrenice, jer bi to bilo najbolje za pomirenje.

Ne smije se, kaže Dodik, zaboraviti ni istina o 700. 000 ubijenih u najvećem logoru na ovim prostorima Јasenovcu. Teško je oprostiti Јasenovac gdje je stradalo 23. 000 djece, pogotovo što za te zločine niko nije odgovarao.

"NDH je stvorena da bi počinila zločine nad Srbima. Tamo su Srbi ubijani samo zato što su Srbi, a drugi iz ideoloških razloga. Režim u bivšoj Јugoslaviji zaštitio je zločine u Јasenovcu da se ne bi narušavala idila o bratstvu i jedinstvu", rekao je Dodik, dodajući da su tamo stradali i njegovi preci.

Govoreći kao predsjednik najveće parlamentarne stranke u Srpskoj, SNSD-a, Dodik je najavio da će na saboru, koji je izborni, biti donesen novi statut stranke, kao i rezolucija o samostalnoj Srpskoj. U BiH kakva jeste, otcjepljenje Srpske moglo bi da bude relna priča, a tražimo samo da se vratimo ovlašćenjima koja je definisao Dejton, kaže predsjednik Republike.

Republika Srpska nastaviće da poštuje slovo Dejtona. Nikada nije ni sporima nijednu funkciju BiH koju je dao Dejton, ali će osporavati sve ono što je nametnuo Visoki predstavnik donoseći odluke kojom su prenesene nadležnosti i slabljena Republika Srpska, zaključio je Dodik.