latinica  ћирилица
21/04/2015 |  13:40 | Autor: SRNA

Vojska Srbije pozvana na paradu u Pekingu

Kinesko Ministarstvo nacionalne odbrane uputilo je zvaničan poziv pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije da 3. septembra u Pekingu učestvuju na vojnoj paradi, povodom proslave 70 godina od pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

Poziv za učešće predstavnika Vojske Srbije upućen je s obzirom na doprinos Srbije pobjedi nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, kao i zbog tradicionalno dobrih odnosa dvije zemlje i vojske, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

"Kineska strana ceni pažnju koju Srbija poklanja razvijanju starih i izgradnji novih partnerstava i na Istoku i na Zapadu, posebno sa onim državama koje predstavljaju strateške partnere, što se posebno odnosi na Narodnu Republiku Kinu, koja je ujedno i jedan od četiri stuba spoljne politike Srbije", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo odbrane podsjeća na to da je kineska strana u nekoliko navrata iskazala solidarnost sa srpskim narodom i vojskom, izdvajajući znatna materijalna sredstva u okviru donacija za potrebe Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i kroz pomoć nakon katastrofalnih poplava.

"Srbija je ponosna na veliki doprinos slamanju sila osovine tokom Drugog svetskog rata i aktivno je posvećena negovanju tradicija antifašističke borbe", navodi se u saopštenju iz Ministarstva odbrane Srbije.