latinica  ћирилица
21/04/2015 |  14:18 | Autor: SRNA

Pogoršani odnosi Vatikana i Kaptola?

Pogoršani su odnosi Vatikana i hrvatskih biskupa nakon odluke pape Franje da na biskupska mjeste dovede umjerene "pastoralce", koji se neće baviti dnevnom politikom.
Vatikan - Foto: arhiv
VatikanFoto: arhiv

Kako navode portali, kardinal Bozanić i Kaptol veoma su nezadovoljni zbog činjenice da je Vatikan na mjesto krčkog biskupa imenovao umjerenog Ivicu Petanjka.

"Telegram" tvrdi da Kaptol sve lošije sarađuje sa apostolskim nuncijem u Hrvatskoj Alesandrom D`Erikom, koji, kako se tvrdi, ima veliki uticaj na papu Franju pri njegovim "kadrovskim rješenjima" u Hrvatskoj.

Papa Franjo je jasno pokazao da će na vodeće pozicije Katoličke crkve po cijelom svijetu postavljati sveštenike koji se više bave duhovnim poslanjem i promovisanjem vjere, a manje lokalnom politikom i političarima.

Međutim, kardinal Bozanić ne krije nezadovoljstvo papinim izborom Petanjka, a Kaptol brine da će papa uskoro imenovati još tri nova biskupa.

To će, vjerovatno, opet učiniti po kriterijima po kojima je postavio i krčkog biskupa, a to bi moglo da izazove nove promjene u odnosu snaga u Hrvatskoj biskupskoj konFerenciji.

U penziju odlaze tri najistaknutija crkvena "tvrdolinijaša": biskup gospičko- senjski Mile Bogović, biskup šibenski Ante Ivas te vojni ordinarij Јuraj Јezerinac.

Oni su poznati su kao politički desničari, pripadnici nacionalističke, konzervativne struje Crkve. Bili su najglasniji kritičari vlade Ivice Račana i sada Zorana Mlanovića.

Izvjesno je da će papa na njihova mjesta postaviti biskupe koji će se više baviti vjerom, a manje politikom.

Papski nuncij D`Eriko nekoliko puta dao je do znanja da se ne slaže sa političkim ispadima pojedinih biskupa. Istovremeno, Vatikan zamjera Kaptolu na pretjerano politizovanoj božićnoj propovijedi kardinala Bozanića.

Vatikan i Kaptol razilaze se i u strategiji odnosa prema Vladi Hrvatske.

Stavovi nuncija i hrvatskih biskupa oko bitnih političkih pitanja, poput protesta boraca u Savskoj ulici ili finansiranja Crkve, dijametralno su suprotni.

Biskupi zamjeraju papskom nunciju da se prečesto sastaje i razgovara sa ministrima i premijerom Milanovićem.

Izvori bliski Vatikanu tvrde da su se u Vatikanu već nekoliko puta uvjerili da upozorenja hrvatskim i slovenačkim biskupima da prestanu da opterećuju vjernike politikom i da se koncentrišu na vjerski rad - nisu imali nikakav efekat.

Zato se Vatikan odlučio na ozbiljan zaokret: na najvažnije dužnosti imenovaće biskupe za koje zna da će biti lojalni i koji će dosljedno provoditi sve smjernice nove papske politike.

Vatikan je to već učinio u Sloveniji. Nakon što je prisilio na ostavke ljubljanskog i mariborskog nadbiskupa Antona Stresa i Marjana Turnšeka, što je mjera kakva se ne pamti u Katoličkoj crkvi, na njihova mjesta postavio je isusovca Lojze Cvikla te franjevca Stanu Zorea.