latinica  ћирилица
21/04/2015 |  19:22 | Autor: Agencije

Gnjilanska grupa OVK odgovorna za napad u Makedoniji (VIDEO)

Makedonska policija obezbeđuje karaulu Gošince, rekao je Televiziji Sitel portparol makedonske policije Ivo Kotevski.

On je naveo da je za incident, prema prvim informacijama, "odgovorna grupa iz Gnjilana", čiji je lider izvesni DŽevahir Ademi. Četrdeset naoružanih i maskiranih osoba s oznakama OVK zauzelo je tokom noći policijsku ispostavu u makedonskom selu Gošince, u blizini sjeverne granice zemlje.

Četvorica policajaca koji su bili na dužnosti pretučeni su i vezani lisicama, a ministarstvo je napad okarakterisalo kao "teroristički akt". Konvoj od nekoliko oklopnih vozila makedonskih snaga bezbjednosti se zaputio ka selu Gošince, javlja makedonska televizija Nova. Nejasno je da li su napadači još u tom selu.

Portparol policije Ivo Kotevski je rekao da je naoružana grupa s Kosova napala stanicu, dok su četiri policajca bila na dežurstvu. Kosovska policija je saopštila da nije zabilježeno kretanje sumnjivih grupa ili pojedinaca oko makedonske granice, prenosi Koha ditore.

Napad na karaulu Lipkovo

Makedonska policija i grupa naoružanih osoba koje se predstavljaju kao pripadnici "UČK" nalazili su se nekoliko sati oči u oči kod sela Gošince, u najozbiljnijoj krizi koja je potresla tu državu još od operacije "Planinska bura" krajem 2007. godine na Šar-planini.

"Mi smo UČK, ni Ahmeti ni Gruevski neće moći da vas spasu, ne sviđa nam se Ohridski sporazum, želimo svoju državu", rekli su napadači koji su prošle noći zauzeli karaulu nedaleko od Kosova.

Makedonska policija je potvrdila da je karaula u selu Gošince bila zauzeta, kao i da su napadači govorili albanski i nosili uniforme sa oznakama "UČK", odnosno Oslobodilačke nacionalne armije, rasformirane Ohridskim sporazumom 2001. godine. 


Portparol makedonskog ministarstva unutrašnjih poslova Ivo Kotevski rekao je u utorak poslije podne da karaulu i okolinu kontrolišu makedonske snage bezbjednosti, navodeći da je za incident, prema prvim informacijama, odgovorna "grupa iz Gnjilana, koja je u Makedoniju ušla sa Kosova".

Kosovska policija je, u međuvremenu, demantovala da je bilo kakva sumnjiva grupa viđena u okolini makedonske granice.

Nema nezavisne potvrde detalja vezanih za ovaj incident iako je tim OEBS-a krenuo ka selu Gošince, ali su odustali od ulaska u to selo jer, kako su naveli makedonski mediji, "nemaju blindirane džipove". 

Nema informacija gdje se trenutno nalazi grupa naoružanih ljudi, koji su nekoliko sati kontrolisali karaulu, koja se nalazi desetak kilometara od sela Gošince. 

Kotevski je, ranije danas, na konferenciji za novinare rekao da je jedan od zarobljenih policajaca uspio da se odveže i oslobodi ostale, nakon čega su pješke ozišli iz te karaule.

"Dok su odlazili čuli su rafal iz automatskog naoružanja", rekao je Kotevski.

Selo Gošince se nalazi nedaleko od Tanuševaca, gdje je početkom 2001. godine počela pobuna Albanaca. Karaula Gošince je poslednjih godina nekoliko puta gađana iz minobacača.

Albanski mediji citiraju nekadašnjeg komandanta UČK za Lipkovo, Abedina Zumberija, koji tvrdi da tamošnji Albanci "nisu zainteresovani za novi konflikt", već da je oružana kriza u selu Gošince "proizvod vlade u Skoplju".

Јoš uvijek je nejasno koja se grupa krije iza simbola UČK, ali je ova organizacija u protekla dva mjeseca preuzela odgovornost za dva bombaška napada na zgrade vlade u Skoplju u kojima nije bilo žrtava, a pričinjena je samo neznatna materijalna šteta.

Lazanski: Nalog za napad u Lipkovu došao iz Vašingtona

Vojno-politički komentator Miroslav Lazanski ocijenio je da Albanci sa Kosova nisu zauzeli policijsku stanicu u Lipkovu iz obijesti, niti iz hobija, već da su za to dobili nalog iz Vašingtona kojem je iz političkih i ekonomskih razloga potrebna stalno nemirna Makedonija.

- Sve zavisi od toga šta će Vašington da im kaže. Ako Vašingtonu odgovara nestabilna situacija u Makedoniji, onda će se ovo ponavljati - rekao je on.

Lazanski je ukazao da današnji napad Albanaca, koji je makedonski MUP okvalifikovao kao teroristički, može biti usko povezan sa namjerom Vašingtona da spriječi realizaciju gasovoda Turski tok iza kojeg stoji Rusija.

- To znači da, ako gasovod Turski tok iz Rusije dođe to Turske, ako prođe kroz Grčku, onda je Makedonija ta koja treba da odobri trasu budućeg gasovoda. Moguće je da neko na Zapadu sad namjerno talasa situaciju u Makedoniji da bi ta buduća trasa gasovoda bila dovedena u pitanje i ne bude realizovana zbog trusne Makedonije - ukazao je Lazanski.

On je napomenuo da je sve prisutnije i glasnije zagovaranje tzv. velike Albanije usmjereno ka istom cilju Vašingtona, a to je da po svaku cijenu spriječi Rusiju da uđe na prostor jugoistočne Evrope, i politički i ekonomski.

- Otud i podržavanje priče o "velikoj Albaniji" i podstrekavanje tenzija u Makedoniji - rekao je Lazanski.

On je naglasio da Albanci mogu biti ostrašćeni, ali da sami nikada neće preduzeti ništa spontano.

- Sve rade onako kako im je servirano iz Vašingtona i situacija u Makedoniji će se odvijati onako kako Vašington želi - zaključio je Lazanski.