latinica  ћирилица
21/04/2015 |  19:39 | Autor: TANЈUG

Vučić: Zaslužili smo otvaranje poglavlja

Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Јohanes Han izjavio je danas da otvaranje pregovaračkih poglavlja koči grupa "neodlučnih" zemalja i da će pokušati da ih ubijedi da promijene mišljenje, dok je premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio da je tražio otvaranje pregovora u junu.

- Smatramo da je u zajedničkom interesu da se poglavlja što prije otvore - izjavio je Han novinarima u Briselu poslije susreta sa premijerom Vučićem i dodao da među članicama EU ima zemalja koje su neodlučne po tom pitanju.

- Učinićemo sve da ih narednih nedjelja ubijedimo da promijene mišljenje - izjavio je Han.

On je kazao da je Srbija praktično spremna da se otvori poglavlje 32 o kontroli finansija, ali da se postavlja pitanje kriterijuma za otvaranje poglavlja 35, koje je u vezi sa normalizacijom odnosa Beograd i Prištine.

- To je političko pitanje - rekao je Han i istakao da bi po njegovom mišljenju otvaranje poglavlja dalo novi zamah procesu integracije cijelog regiona u Evropsku uniju.

Vučić je istakao da Srbija ubrzano završava akcione planove za poglavlja 23 i 24 koja se odnose na pravosuđe i osnovna prava, i da će taj posao biti završen već za nekoliko dana. On je, takođe, podvukao da bi otvaranje poglavlja ne samo dalo podstrek za dalje reforme, nego bi iz simboličkih razloga mnogo značilo za srpski narod.

Premijer Srbije sastao se ranije danas sa predsjednikom Savjeta EU Donaldom Tuskom i tom prilikom je istakao da je Srbija uradila mnogo na putu evrointegracija i da je zaslužila da otvori prva pregovaračka poglavlja već u junu.

U Briselu je večeras počela nova runda dijaloga Beograda i Prištine na kojoj će beogradsku delegaciju predvoditi Vučić, a prištinsku kosovski premijer Isa Mustafa. 

- Naš ključni zadatak je da Srbi ostanu na Kosovu i pomognemo da sačuvaju svoju bezbjednost. Mi se nadamo da će imati razumijevanja za naše zahtjeve, a mi ćemo u njima da istrajemo - kazao je Vučić.

Istakao je da će nova runda dijaloga trajati "večeras do ko zna kad, a kako bi se napravili dogovori koji ne bi štetili nacionalnim interesima, a koje Evropska unija smatra da su neophodni".

Večeras će u dijelogu biti razgovarano o problemima telekomunikacija, energetici, problemu osiguranja, pitanju civilne zaštite, opštinskih budžeta na sjeveru Kosova, mostu na Ibru.

Vučić je izrazio zadovoljstvo što će EU aktivno učestvovati u izgradnji infrastrukturnih projekata, medju kojima su Koridor 10 i autoput od Kosova do Niša.