latinica  ћирилица
21/04/2015 |  22:00 | Autor: TANЈUG

Kitarović na svečanosti SPC: Hrvatska da bude država stvarne tolerancije (VIDEO)

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović poručila je danas na svečanoj akademiji povodom 200. godišnjice osnivanja prve srpske osnovne škole pri zagrebačkoj pravoslavnoj crkvenoj opštini, i desetogodišnjice osnivanja Srpske pravoslavne opšte gimnazije "Kantakuzina Katarina Branković", da Hrvatska želi da bude država stvarne, a ne samo proklamovane tolerancije.

Grabar Kitarović pozdravila je učitelje, đake i zvaničnike riječima "Hristos vaskrse!", istakavši da je jubilej važan ne samo po svom istorijskom značenju, nego još više po tome šta znači za budućnost.

Napomenuvši da je prosvjetni rad osnovni zadatak Srpske pravoslavne crkve, ona je podsjetila na ljude koji su iz ljubavi prema svom narodu svoja znanja i sposobnosti uložili u pravedni cilj - da djeca i mladi dobiju što bolje obrazovanje i postanu što bolji ljudi, prenio je portal index.hr.

"Tim nastojanjima nisu sva vremena bila jednako sklona, ali prije desetak godina dozrelo je vrijeme za obnovu te prosvjetne tradicije", rekla je hrvatska predsjednica dodajući da je na podsticaj pokojnoga mitropolita Јovana, uz podršku SPC, kao i državnih i gradskih vlasti, otvorena nova gimnazija.

Škola koristi ime Kantakuzine Katarine Braniković, srpske plemkinje iz 15. vijeka, koja je veliki dio života provela u Zagrebu i Hrvatskoj.

"Sa svoje strane pomagaću afirmaciju svih nacionalnih manjina i vjerskih zajednica", naglasila je hrvatska predsjednica i dodala da je tolerancija samo osnova za krajnji cilj - otvaranje prostora afirmaciji kulturnih i vjerskih identiteta manjinskih zajednica i njihova integracija u društveni život.

Zagrebačko-ljubljanski mitropolit Porfirije istakao je da hrvatski i srpski narod povezuje hrišćanska vjera i prostor na kojem zajednički žive i kojeg prožimaju.

"Nismo jednoobrazni i Bogu se ne moramo jednoobrazno moliti", rekao je Porfirije, napominjući da je Bog stvorio različitost.

Izaslanica srpskog predsjednika Јasmina Mitrović Marić ocijenila je da bi bilo manje neznanja i više ljubavi kad bi se svi držali poruka Svetog Save, prvog srpskog učitelja i prosvjetitelja.

"Odupirući se sopstvenom nemaru prema kulturi pamćenja, njegujući nacionalnu samosvokest i ravnopravnost, razvijajući slobodno mišljenje i stvaranje, srpski i hrvatski narod treba da poštuju svoje slavne pretke", rekla je Mitrović Marić.