latinica  ћирилица
21/04/2015 |  22:11 | Autor: B92

Trener Atlante najbolji ove sezone u NBA ligi

Trener Atlanta Hoksa Majk Budenholzer proglašen je za najboljeg u tekućoj NBA sezoni.

On je predvodio Hokse do najboljeg skora u ligi 60-22, što je rekord kluba iz DŽordžije.

Budenholzer je dobio 67 od mogućih 130 glasova za najbljeg, te skupio ukupno 513 bodova, 42 više od Stiva Kera, trenera najboljeg tima Zapada Golden Stejt Voriorsa.

On je proveo ček 19 sezona u San Antonio Sparsima, počeo je kao video koordinator, a posljednjih 17 je bio pomoćnik Gregu Popoviću.

U Atlanti je uspostavio sistem "pokretljivog napada", što je Hokse učinilo drugim najboljim timom lige po broju asistencija.

Hoksi su regularni deo sezone završili kao šesti najbolji napad i sedma najbolja odbrana lige, a u prvoj rundi plej-ofa igraju sa Bruklin Netsima, koje su dobili u prvom meču.

Budenholzer je prošle sezone preuzeo Hokse umjesto Denija Ferija, sa mjesta izvršnog direktora, a poslije slabog starta ove, tim je počeo da dominira od decembra i u međuvremenu vezao rekordnih 19 pobjeda.

Prvi su NBA tim koji je ostvario 17-0 u jednom mjesecu, što se dogodilo u januaru, a tokom ta dva i po mjeseca imali su seriju 33-1.

Ovaj niz im je donio prvo mjesto na Istoku koje su zadržali sa sedam pobjeda ispred glavnog favorita za titulu Klivlend Kavalirsa, predvođenog Lebronom DŽejmsom.