latinica  ћирилица
22/04/2015 |  10:18 | Autor: Agencije

Dodik otputovao u Јerevan

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik otputovao je danas Јerevan gdje će prisustvovati manifestacijama posvećenim obilježavanju stotinu godina od genocida nad Јermenima.
Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske - Foto: Sensservis
Milorad Dodik, predsjednik Republike SrpskeFoto: Sensservis

Dodik je u Јerevan, gdje će boraviti do 24. aprila, otputovao na poziv predsjednika Јermenije Serža Sargsjana, saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike Srpske.

Dodik je nedavno u Narodnu skupštinu RS uputio tekst deklaracije o priznavanju genocida nad Јermenima od 1915. do 1917. godine.

"Srpski narod Republike Srpske, kao slobodarski narod koji je u Prvom svjetskom ratu izgubio jednu trećinu radno sposobnog stanovništva i ogromna prirodna i materijalna bogatstva, solidariše se s nastojanjima jermenskog naroda i podržava ga u nastojanju da se istorijska nepravda prizna kao genocid za pokolj počinjen nad Јermenima tokom raspada Osmanskog carstva", naveo je tada Dodik.

Usvajanjem ove deklaracije parlament Srpske bi se u ime RS zauzeo za, kako se navodi, poštovanje ljudskih prava, međunarodnog krivičnog prava, ali i podsetio na nezastarivost zločina protiv čovečnosti i doprineo borbi protiv negiranja genocida.

Genocid nad Јermenima, poznat i kao jermenski holokaust, odnosi se na prisilnu masovnu deportaciju i smrt više od milion Јermena tokom mladoturske vlasti između 1915. i 1917. u Osmanskom carstvu.