latinica  ћирилица
22/04/2015 |  10:23 | Autor: SRNA

Stabilizacija situacije u Makedoniji

U Makedoniji je danas mirno nakon što je juče grupa od četrdesetak maskiranih i naoružanih osoba sa oznakama OVK na nekoliko sati zaposjela karaulu u selu Gošince na sjeveru zemlje.

Na području Gošinca, na granici ka Kosovu, makedonske bezbjednosne snage prebacile su veći broj policijskih i vojnih oklopnih transportera, a policijski helikopter nagleda to područje.

Mediji javljaju da na terenu nije zabilježeno prisustvo naoružanih grupa.

Incident u Gošincu, koji je makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova okarakterisalo kao teroristički napad na Makedoniju, izazvao je lavinu reagovanja na socijalnim mrežama.

Na Fejsbuku je zabilježena duboka podijeljenost po partijskom ključu, ali ne i po etničkom, javili su mediji.

Tvrdnju makedonskih vlasti da je u karaulu upalo 40 naoružanih maskiranih osoba, najvjerovatnije s Kosova, demantuju stranke i pojedinci koji događaj ocjenjuju kao pokušaj premijera Nikole Gruevskog da skrene pažnju javnosti na eskalaciju političke krize u Makedoniji.

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov, predsjednik Sobranja Trajko Veljanovski i premijer Nikola Gruevski održali su sinoć sastanak na kome je razmotrena aktuelna bezbjednosna situacija u zemlji.

Ovom sastanku, koji je sazvao predsjednik Ivanov, prisustvovali su i ministri odbrane i unutrašnjih poslova Zoran Јolevski i Gordana Јankulovska, direktor Uprave za bezbjednost i kontraobavještavanje Sašo Mijalkov i načelnik Generalštaba Makedonske vojske Gorančo Koteski.