latinica  ћирилица
22/04/2015 |  11:43 | Autor: SRNA

Vasić: Najveći napredak ostvaren u borbi protiv narkomanije

Policija Republike Srpske u proteklih 20 godina najveći napredak je ostvarila u oblasti borbe protiv narkomanije, čime je stvoren preduslov da je i opšti kriminalitet znatno smanjen, izjavio je direktor Policije Srpske Gojko Vasić.
Gojko Vasić - Foto: SRNA
Gojko VasićFoto: SRNA

Vasić je naveo da su rađene mnoge istrage koje prevazilaze prostore Republike Srpske, jer je problem proizvodnje, distribucije i krijumčarenja droge uvijek povezan sa drugim zemljama.

- Procjenjujemo da nema nekih ozbiljnih žarišta u smislu da se razvijaju organizovane grupe koje bi mogle prerasti u mafiju, ali organizovanih grupa koje krijumčare narkotike preko naših prostora ima, rekao je Vasić u Banjaluci nakon otvaranja radionice o temi "Upotreba specijalnih istražnih mjera u borbi protiv zloupotrebe droge".

On je naveo da je ranije ovaj prostor zahvatao krijumčarski kanal za heroin iz Turske i Avganistana, ali da je nakon 1990-ih godina taj kanal preusmjeren na Bugarsku i Rumuniju.

- To ne znači da je pomjeren mozak tih operacija, koji je po mnogim procjenama bio Kosovo. Oni i dalje upravljaju krijumčarskim kanalima, ali samo se transport mijenja, istakao je Vasić.

On je naveo da su balkanske zemlje i dalje prva destinacija za krijumčarenje kokaina iz Јuže Amerike, jer su slabije kontrole robe uz koju se krijumčari ova droga.

Vasić je podsjetio da je policija Republike Srpske najveću količinu droge zaplijenila prije desetak godina, oko 2.000 kilograma kokaina.

Predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova Slovenije Silvo Orešnik ocijenio je da kriminalistička policija MUP-a Srpske radi na istom nivou kao policijske agencije u zemljama članicama EU, te da je posljednjih godina MUP Srpske dostigao zavidan nivo.

- Cilj radionice je ne samo da se prenesu iskustva zemalja EU, nego da se steknu i lična poznanstva, što će olakšati buduću saradnju, rekao je Orešnik i konstatovao da je saradnja sa policijom Srpske veoma uspješna.

Cilj radionice je i da se učesnici upoznaju o savremenim pristupima u borbi protiv ilegalne trgovine drogom, te upoznavanje najbolje prakse EU u upotrebi specijalnih istražnih mjera i sofisticiranim kriminalnim tehnikama organizovanih kriminalnih grupa.

Predavači su iz zemalja članica EU - Slovenije, Hrvatske, Italije, Portugala i Češke, a radionicu organizuje MUP Republike Srpske u saradnji sa Instrumentom Evropske komisije za tehničku pomoć i razmjenu informacija.