latinica  ћирилица
22/04/2015 |  11:56 | Autor: TANЈUG

Afleku žao što je pokušao da sakrije robovlasničko porijeklo

Holivudski glumac Ben Aflek izjavio je da žali što je od producenata dokumentarne emisije zatražio da isključe činjenicu da je jedan njegov predak bio robovlasnik.

Porijeklo američkog glumca i reditelja Bena Afleka istraživao je stručnjak sa Harvarda Henri Luis Gejts Mlađi, poznat i kao Skip, za drugu sezonu serije Finding Your Roots, koja je emitovana na američkom javnom servisu PBS, prenosi Tanjug.

Cilj serijala je da poznate ličnosti saznaju nešto više o svojoj porodičnoj istoriji.

„Nisam želio da u televizijsku emisiju o mojoj porodici bude uključen tip koji je imao robove. Bilo me je sramota. Sama pomisao na to ostavila mi je gorak ukus u ustima“, naveo je Aflek na svojoj Fejsbuk strani.

„Žao mi je što nisam želio da pitanje ropstva bude uključeno u priču“, dodao je glumac.

Vikiliks je objelodanio ovaj Aflekov zahtjev kada su na svom sajtu objavili hiljade dokumenata koje su hakeri ukrali iz „Sonija“ u masivnom napadu prošle godine.

Ben Aflek u svom saopštenju navodi da je Gejts imao posljednju riječ u vezi sa sadržajem epizode koja je emitovana prošle godine, ali da je on lobirao kod Gejtsa koje elemente porodične istorije da iskoristi.

Oskarom nagrađeni glumac i režiser dodao je da je pretpostavljao da će emisija „poštovati moju spremnost da učestvujem i da neće uključiti stvari koje bi mogle da mi osramote porodicu“.

„Iako mi se taj predak ne dopada, drago mi je da se priča o tom aspektu istorije naše zemlje“, zaključio je Aflek.