latinica  ћирилица
22/04/2015 |  12:10 | Autor: TANЈUG

Makedonski državni vrh osudio incident, OVK preuzela odgovornost (VIDEO)

Makedonski državni vrh osudio je incident koji se u noći između ponedjeljka i utorka dogodio na sjevernoj granici te države, kada je 40 naoružanih i maskiranih osoba, najvjerovatnije Albanaca, zaposjelo karaulu u selu Gošince, na sjevernoj granici Makedonije.

Državni vrh je istovremeno pozvao na odgovorno ponašanje svih društvenih faktora kao i da se ne dozvoli zloupotreba nastale situacije u bilo kom cilju.

Kako je saopštio Kabinet predsjednika Đorđa Ivanova, na sastanku vrha makedonske vlasti  konstatovano je da nadležne institucije preduzimaju sve neophodne mjere i aktivnosti za rasvjetljavanje tog slučaja, pronalaženje počinilaca i njihovo kažnjavanje.

- Na sastanku su bile razmijenjene početne informacije o napadu na karaulu Gošince, pri čemu je državni vrh osudio incident na sjevernoj granici Republike Makedonije, navodi se u saopštenju.

Makedonski državni vrh je sastanak održao noćas, nakon povratka premijera Nikole Gruevskog iz Brisela.

Sastanku koji je počeo u ponoć prisustvovali su predstavnici nadležnih institucija za odbranu, bezbjednost i kontraobaveštajnu djelatnost koji su razmatrali detalje o tom događaju.

Razgovorima koji su održani u Kabinetu predsjednika, pored Ivanova i Gruevskog prisustvovali su predsjednik Sobranja Trajko Veljanoski, ministar odbrane Zoran Јolevski, ministarka policije Gordana Јankulovska, direktor Tajne službe Saša Mijalkov i načelnik Generalštaba Gorančo Koteski.

OVK preuzela odgovornost za upad u karaulu

Izvijesni komandant Fljamuri je u ime OVK preuzao odgovornost za upad u karaulu u selu Gošince, na sjeveru Makedonije, i prebijanje trojice od četvorice policajaca,objavio je makedonski portal Press24.

Fljamuri se obratio makedonskim medijima saopštenjem u kojem kaže da su diskriminacija i represija nad Albancima u Makedoniji postali neizdrživi, te da dekadencija, politička nestabilnost, ekonomska i privredna diskriminacija, kao i socijalni razvoj traži ponovno buđenje OVK.

Faljamuri istovremeno poziva sve službenike, posebno Albance, da odmah obuku uniforme i da se "priključe ustanku".

- Pozivamo na zakazamo mjesto i vojnike, da odmah stanu na stranu naroda, a ne na stranu fašista i oligarha koji će ih odvesti u smrt. Pozivamo sve političke faktore da odmah zamrznu svoje političke aktivnosti u Makedoniji, navodi se u saopštenju.

Upad u karalu, Fljamuri naziva prvom pobjedom OVK koja, kako kaže, daje snagu za druge velike pobjede.

- Albance očekuju bolja vremena. Očekujemo podršku svih Albanaca bez obzira gdje se nalaze, naveo je Fljamuri u saopštenju datirano jučerašnjim datumom.