latinica  ћирилица
22/04/2015 |  12:25 | Autor: TANЈUG

Vučić: Mnogo smo uradili na putu ka EU

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Letonije Edgarsom Rinkevičsom da je EU put prioritet Srbije.
Sastanak Vučića i Rinkevičsa - Foto: TANЈUG
Sastanak Vučića i RinkevičsaFoto: TANЈUG

On je sa šefom diplomatije zemlje koja trenutno predsjedava Evropskom unijom da su evrointegracije strateški spoljnopolitički prioritet Srbije.

"Srbija je mnogo uradila na evropskom putu i temeljno se priprema za članstvo", rekao je srpski premijer, navodeći da je proces skrininga završen sa velikim uspjehom i da bi bilo za očekivati da Evropska unija, otvaranjem pregovaračkih poglavlja, ubrza pregovarački proces sa Srbijom.

Predsjednik srpske Vlade upoznao je šefa letonske diplomatije sa društvenim i ekonomskim reformama koje se sprovode u Srbiji, kao i sa napretkom ostvarenim tokom dijaloga sa predstavnicima Prištine, sinoć u Briselu.

"Došlo je do približavanja stavova u nekim od pitanja, a radne grupe će nastaviti da pripremaju narednu rundu dijaloga", dodao je Vučić.

Ministar Rinkevičs je rekao da Evropska unija visoko cijeni reforme koje preduzima Vlada Srbije i da je Letonija, koja predsjedava Uniji u prvoj polovini godine, spremna da pomogne da se, kroz zajednički napor, postigne cilj otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja.

"Ako bi do toga došlo do kraja letonskog predsjedavanja Evropskoj uniji, bio bi to i naš uspjeh", rekao je ministar Rinkevičs.