latinica  ћирилица
22/04/2015 |  13:40 | Autor: TANЈUG

Pak: Bez novih uslova za Srbiju, ali i bez proširenja do 2020.

Evropska parlamentarka Doris Pak poručila je u Novom Sadu da u naredne četiri godine neće biti proširenja EU jer zemlje kandidati nisu dostigle željeni nivo, ali i da Srbija neće više dobijati nove uslove za priključenje.

Pakova je na tribini koju je organizovalo Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Evropski pokret u Srbiji na temu "Zapadni Balkan na EU koloseku" rekla da je za Beograd uslov bio da poboljša odnose sa Prištinom.

"I novih uslova neće biti. O nekakvim novim uslovima govore pojedini mediji i političari u Srbiji, ali to nije tačno jer novih uslova neće biti", rekla je Pak i dodala da "nije tačna ni izjava ministra inostranih poslova Srbije Ivice Dačića o navodnim novim uslovima koje je postavila Njemačka".

Ona je priznala da dio odgovornosti za odnose Beograda i Prišine snosi i Evropska unija koja nije "izvršila dovoljno jak pritisak na svoje članice koje još nisu priznale Kosovo da to i učine.

Pak je kazala da zemlje članice EU ne pokazuju zainteresovanost da države sa Balkana budu primljene u Uniju, istakavši da je ta nezainteresovanost loša i doprinosi jačanju uticaja drugih zemalja na Balkanu.

Dodala da zbog takvog odnosa zemalja članica ljudi na Balkanu misle da ih EU ne želi i da u Srbiji najviše investiraju Rusija i Kina.

"Nije tačno da Rusija i Kina najviše investiraju u Srbiji. Najviše novca ovde dolazi iz Evropske unije, ali to većina građana ne zna jer političari o tome ne govore", rekla je Pak, koja je izvjestilac za BiH.

Rusija, kazala je, želi da poveća svoj uticaj u regionu, što "EU mora zaustaviti jer je interes EU da Srbija bude njen dio".

Govoreći o Izvještaju o napretku Srbije na putu ka EU, Pak je rekla da je pravosuđe najveći problem Srbije, da ono "gotovo uopšte ne funkcioniše".

"Uska veza između politike i biznisa i omogućava visok nivo korupcije", rekla je Pak naglasivši da hitno moraju biti privatizovane sve firme i privredni resursi koji se još nalaze u vlasništvu države.