latinica  ћирилица
22/04/2015 |  13:52 | Autor: TANЈUG

Ivanovićev advokat: Lakrdija sa svjedocima

U nastavku suđenja petorici Srba, među kojima je i lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović , danas je saslušan Šaip Canhasi, prvi svjedok po drugoj tački optužnice za događaj iz februara 2000. godine koji nije imao nema nikakava saznanja o tome.
Oliver Ivanović - Foto: Beta
Oliver IvanovićFoto: Beta

Svjedok Canhasi je odgovarao na pitanja tužioca u vezi sa događajima u Kosovskoj Mitrovici 3. februara 2000. godine kada je, prema navodima optužnice, u ovom gradu ubijeno 10 Albanaca.

Canhasi je rekao da je 3. februara 2000. godine u vrata stana u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice u kome je bio sa ženom, nešto prije 20 sati ispaljeno šest do osam hitaca i da su neki pogodili njegovu suprugu koja je, kako je naveo, umrla tri minuta poslije toga. Zatim je u stan upalo nekoliko ljudi u civilu.

Canhasi je rekao da je za Olivera Ivanovića čuo, ali da nije imao kontakt sa njim i da ga tog dana, 3. februara 2000. godine nije vidio.

Što se tiče ostalih optuženih Srba, svjedok je rekao da je za Dragoljuba Delibašića čuo, ali da ga nije poznavao. Aleksandra Lazovića svjedok takođe ne poznaje, kao ni Nebojšu Vujačića, dok Iliju Vujačića zna iz viđenja.

Ivanovićev advokat Nebojša Vlajić izjavio je da se nastavlja lakrdija sa svjedocima koji nemaju saznanja o događajima za koje ih tužilac predlaže da svjedoče.

- Nastavlja se ona lakrdija koja je trajala i ova prethodna tri ili četiri. Јavni tužilac je predložio svjedoka koji o događaju nema nikakava saznanja, koji je sam rekao da ništa nije vidio već je cijeli dan proveo u stanu iza zatvorenih vrata. To nije nova činjenica, to smo znali i do sada i ipak ga je javni tužilac predložio i potrošio čitav dan, a podsjetiću da je za ovog svjedoka imao odobrena dva dana, a nije imao šta da ga pita ni jednog dana, rekao je Vlajić dodajući da se suđenje nastavlja nevjerovatno sporim tempom dok su okrivljeni u pritvoru.

Današnji svjedok je bio prvi koji je trebalo da svjedoči o događaju koji se desio u februaru 2000.godine. Tu će javni tužilac kao i u prvom događaju takođe imati nekoliko desetina svedoka ali ne možemo da znamo koliko ih je. Međutim, potpuno sam siguran da su svi svjedoci kao i za onaj prethodni događaj potpuno nekredibilni i neuvjerljivi. To je ovaj prvi današnji svjedok i pokazao", istakao je Vlajić.

Branilac Dragoljuba Delibašića, advokat Miodrag Brkljač smatra da tužilac neće moći da ovako održi optužnicu.

- Ono što je do sada tužilac pokazao što se tiče kvaliteta dokaza, on ne stoji sjajno odnosno, ne stoji tako da može da se nada da će ova optužnica da mu opstane. Preciznije rečeno, mi smo prilično sigurni da on neće moći sa svojim dokazima da ovu optužnicu održi onako kako je zamislio, rekao je Brkljač.

On je istakao i da pritvor petorici Srba predugo traje.

- Što se tiče pritvora, 'prešla je dara meru' jer pritvor traje prilično dugo vremena. Ako bi se ovim tempom nastavilo i ako bi ovom dinamikom išlo saslušavanje svjedoka onda mi stvarno ne vidimo gdje je ovome kraj, nas će ovdje zateći duboka jesen a možda i sljedeće proljeće ako ovo bude ovako išlo, kazao je Brkljač.

On je rekao da odbrana ipak očekuje da će se stvoriti uslovi da sudsko vijeće razmisli o prijedlozima za ukidanje pritvora.

- Imamo očekivanje da bi, ako bi se ovo ovako nastavilo, i veće koje sudi ovaj predmet, a koje za sada veoma korektno vodi ovaj proces, da bi i kod veća mogla da sazri odluka i mišljenje da ovde nije sve tako kako je u optužnici predstavljeno nego da ipak stvari stoje malo drugačije i da će se jednog trenutka možda stvoriti uslovi da veće ozbiljno razmisli o našim prijedlozima za ukidanje pritvora. Taj momenat još nažalost nije došao ali se mi iskreno nadamo da će brzo do toga da dođe, kazao je Brkljač.

Odbrana nije imala pitanja za današnjeg svjedoka, kao ni sudsko vijeće.

Suđenje se nastavlja sutra kada će svoj iskaz dati svedok tužilaštva Gani Đaka.