latinica  ћирилица
22/04/2015 |  14:14 | Autor: SRNA

Đurić: Priština ne provodi dogovoreno

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je glavno pitanje koje opterećuje proces dijaloga Beograda i Prištine to što Priština ne provodi dogovoreno kada je riječ o formiranju zajednice srpskih opština.
Marko Đurić - Foto: TANЈUG
Marko ĐurićFoto: TANЈUG

Đurić je, predstavljajući Izvještaj o napretku u dijalogu Beograda i Prištine, naveo da je Priština napustila plan provođenja briselskog sporazuma i kada je riječ o stvaranju pravnog okvira za formiranje zajednice srpskih opština i kada riječ o formiranju ove zajednice.

"Ni jedan ni drugi elemenat plana provođenja briselskog sporazuma, koji su Hašim Tači, tadašnji visoki predstavnik EU Ketrin Ešton i tadašnji premijer Srbije Ivica Dačić potpisali u maju 2013. godine još nije ostvaren, ne voljom Srbije nego nespremnošću Prištine da ispuni ono na šta se pisano obavezala", rekao je Đurić na konferneciji za novinare u Beogradu.

On je naveo da su fundamentalne prepreke u provođenju briselskog sporazuma i nedostatak liderstva međunarodne zajednice na terenu, koja zapušta niz problema, kao i stalno nastojanje Prištine da pitanje statusa nametne u teme koje se odnose na normalizaciju života na Kosovu i Metohiji.

Đurić je istakao da je Srbija ispunila sve obaveze u provođenju briselskog sporazuma i poručio da je formiranje zajednice srpskih opština preduslov za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

"Srbija je svoje obaveze u potpunosti provela i pokazala jasnu i nedvosmislenu volju da fundamentalno normalizuje odnose sa Prištinom, ali ta normalizacija danas vodi preko formiranja zajednice srpskih opština. Očekujemo da EU ne bude samo `olakšavač` u tim pregovorima", rekao je Đurić.

Đurić iznenađen izjavom Lunaček

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da bi neko trebalo da se zainteresuje za zločine protiv Srba u pokrajini.

On je izjavio da umjesto o ukidanju presude protiv Hašima Tačija, bilo neuporedivo korisnije da se neko zainteresuje za odgovorne za zločine protiv Srba na Kosovu i Metohiji.

Odgovarajući na pitanje o izjavi evropske poslanice Ulrike Lunaček da Srbija treba da poništi presudu protiv šefa kosovske diplomatije, Đurić je rekao da je prilično iznenađen takvom izjavom i da ne zna da li je u skladu sa evropskim standardima da se komentarišu sudske odluke, a još manje nalozi tužioca za ratne zločine.

On je naveo da je riječ o punovažnim odlukama pravosudnih institucija u Srbiji, navodeći da je Beograd obavijestio pokrajinske vlasti da su one na snazi i da je posvećen njihovom sprovođenju ukoliko bude potrebe za tim.

"Kako nikome od onih koji danas postavljaju takva pitanja, poput Lunaček, nije palo na pamet da se zainteresuju da li je možda takozvana teroristička OVK počinila neke ratne zločine na Kosovu i Metohiji", rekao je Đurić.

Umjesto pitanja o ukidanju presude Tačiju, naveo je Đurić, bilo bi neuporedivo korisnije da se neko zainteresuje za rasvetljavanje sudbine hiljada nestalih na Kosovu i onih koji su odgovorni za proterivanje 250.000 Srba i spaljivanje desetine hiljada domova, a koji možda i danas sjede na nekim odgovornim pozicijama u Prištini.

Đurić je kazao i da komentarisanje sudskih odluka nije nešto što je u domenu političara, naročito ne onih koji ni sami nisu bili svjedoci ratnih dešavanja 1999. godine na Kosovu.