latinica  ћирилица
22/04/2015 |  15:52 | Autor: SRNA

Memorandum sa kineskom kompanijom za izgradnju puta (VIDEO)

Direktor preduzeća Autoputevi Republike Srpske, Dušan Topić, i zamjenik generalnog direktora Grupe za međunarodnu ekonomsku i tehničku saradnju kineske provincije Šendong za Evropu, Liu Zičeng, potpisali su danas u Banjaluci Memorandum o razumijevanju.
Banjaluka: Potpisan Memorandum s kineskom kompanijom - Foto: SRNA
Banjaluka: Potpisan Memorandum s kineskom kompanijomFoto: SRNA

Memorandum se odnosi na saradnju na izradi studijske i projektne dokumentacije i izgradnju autoputa Banjaluka - Prijedor - Novi Grad, čija je prva faza Banjaluka – Prijedor.

Ministar saobraćaja i veza Srpske Neđo Trninić, koji je sa premijerkom Srpske Željkom Cvijanović prisustvovao potpisivanju, istakao je da se u Ekonomskoj politici Vlada Srpske opredijelila za izgradnju mreže autoputeva.

- U Republici Srpskoj izgrađen je autoput Banjaluka - Gradiška, a u poodmakloj fazi gradnje je dionica autoputa Prnjavor - Doboj. U planu su izgradnje dionica autoputa od Banjaluke prema Mliništima, od Bijeljine do Brčkog, kao i dio koridora 5 C - rekao je ministar Trninić.

On je podsjetio da je Vlada Republike Srpske uložila znatna sredstva u izgradnju autoputeva.

Zičeng je naveo da je ukupna vrijednost imovine Grupe za međunarodnu ekonomsku i tehničku saradnju kineske provincije Šendong 55 milijardi evra.

- Glavne djelatnosti naše kompanije su investiranje, izgradnja, održavanje i upravljanje autoputevima, mostovima, prugama, lukama, kao i transport i logistika. U Kini smo izgradili, upravljamo i održavamo više od 3.000 kilometara autoputeva i zapošljavamo 70.000 radnika - rekao je Zičeng, napomenuvši da ova kompanija realizuje projekte u više od 100 zemalja.

Topić kaže da će se sa kineskom kompanijom raditi na izradi studijske dokumentacije za izgradnju autoputa Banjaluka - Prijedor - Novi Grad, čija je prva faza Banjaluka – Prijedor, ali i za gradnju željezničke pruge na ovoj dionici.

- Ako model koji dogovorimo bude uspješan, veoma lako ćemo u realizaciju uključiti izgradnju brzog puta od Prijedor do Kozarske Dubice i Donje Gradine. Ova kompanija promoviše povoljne kineske kredite, a cilj nam je da rezervišemo što više sredstava iz njihovog budžeta za realizaciju naših projekata - rekao je Topić.