latinica  ћирилица
22/04/2015 |  17:09 | Autor: RTRS

Kotor Varoš- Među 200 "sumnjivih" ima i mrtvih (VIDEO)

SIPA BiH, po nalogu Tužilaštva BiH, već nekoliko mjeseci vodi istragu o ratnim dešavanjima u opštini Kotor Varoš, potvrđeno je za našu televiziju u Tužilaštvu BiH.

U Boračkoj organizaciji Kotor Varoša iznenađeni su ovom istragom. Traže od predstavnika institucija vlasti Republike Srpske da u što skorije vrijeme ispitaju rad SIPA, Tužilaštva i Suda BiH, jer se, kako ističu, više ne može dopustiti da se jednostrano samo Srbi hapse i optužuju za ratne zločine. 

Spisak od oko 200 imena o kojima se, navodno, raspituju istražni organi pojavio se u Kotor Varošu prije desetak dana. Iz njega se može zaključiti da su predmet interesovanja Tužilaštva BiH, članovi vojnog i političkog rukovodstva ove opštine iz ratnog perioda, ali i veliki broj pojedinaca koji nisu bili na funkcijama tokom ratnih dešavanja. Tužilštvo BiH, za sada, samo potvrđuje da je istraga u toku. Kako su naveli, Tužilaštvo vodi istragu o ratnim dešavanjima na području opštine Kotor Varoš, kao i istrage o ratnim zločinima u svim krajevima BiH. Istraga se vodi i preduzimaju se uobičajene istražne radnje u skladu sa ZKP BiH, kao i u svim drugim predmetima, a ovlaštena agencija koja postupa po naredbama postupajućeg tužioca je SIPA.

U rukovodstvu BORS-a, smatraju da je u ovoj fazi, vjerovatno, riječ o predistražnim radnjama, ali nemaju dilemu kako će se okončati.

Milomir Savčić, predsjednik BORS-a, kaže da je, za sada, riječ " o jednoj takvoj aktivnosti što upućuje da će ona u odgovarajućem trenutku preći u fazu hapšenja određenog broja ljudi".

U opštinskoj boračkoj organizaciji ne kriju iznenađenje i razočarenje. Gosto Ttrivunović, predsjednik Opštinske BO  Kotor Varoš, kaže da "po ovome izgleda, ko god je bio u službi odbrane srpskog naroda je ratni zločinac. Po njima smo trebali sjediti srkštenih ruku i čekati da nas muslimansko-hrvatski ekstremi poubijaju."

Informacija da SIPA sprovodi istragu u Kotor Varošu, unijela je nemir među stanovnike ove opštine. Posebno zbog činjenice da se na navodnim spiskovima nalaze i pojedinci koji nisu više među živima ili nisu uopšte bili u ratu.

U prilog ovome, i predsjednik BORS-a kaže da je prvo ime na tom spisku njegov kolega oficir sa klase Vojne akademije, koji je cijelo vrijeme bio u Srbiji.

Kotor Varoš je samo posljednji primjer, kaže Savčić, podsjećajući da se slične istrage vode u skoro svim opštinama u Srpskoj. Čitavo rukovodstvo Sanskog Mosta je optuženo, Prijedor, Višegrad, Foča, niti je ovo konačan spisak, niti je Kotor Varoš posljednja opština koju Sipa istražuje, kaže Savčić, i ističe da, osim pristrasnosti Tužilaštva BiH, odgovornost leži i na nama samima.

- Nažalost, većina nas, većina udruženja bavi se politikom, umjesto stvarnim problemima boračke poopulacije i naših saboraca koji se nalaze na ovakvim listama. Svako bi trebao iz svog domena da zatrpa Tužilaštvo dokazima i izjavama o zločinima počinjenim nad Srbima - kaže Svačić.

U opštinskoj boračkoj organizaciji ističu, da su ponosni na svoj ratni put. Ne osporavaju da svi treba da odgovaraju ukoliko su počinili zločin, ali i ukazuju na činjenicu da, kako kažu, Sipa nije u stanju da uhapsi hrvatske i bošnjačke zločince za koje postoje tone pisanog i video materijala, kao što su Atif Dudaković i Sakib Mahmuljin, ali je zato moguće hapsiti ljude za koje nema nikakvih argumenata da su počinili ratni zločin.