latinica  ћирилица
22/04/2015 |  17:45 | Autor: SRNA

Porodice žrtava: Uhapsiti Tačija gdje god se nalazio

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih Srba na Kosovu i Metohiji saopštilo je da porodice srpskih žrtava traže hapšenje nekadašnjeg komandanta takozvane OVK Hašima Tačija bilo gdje da se nađe.

- Porodice žrtava po svaku cijenu i cijenu sopstvenih života traže da država Srbija konačno zatraži hapšenje Tačija bilo gdje se nalazio u Briselu, Beču, Vašingtonu, Prištini - navodi se u otvorenim pismu premijeru, ministrima pravde i policije Srbije, kao i Tužilaštvu Srbije za ratne zločine.

Porodice žrtava podsjećaju se da je Tači pravosnažno osuđen na 10 godina zatvora zbog zločina počinjenog 1993. godine kada su ubijena trojica i ranjeno četvoro policajaca na pružnom prelazu Glogovac u Drenici.

U pismu se dodaje da su, osim Tačija, za sve otmice i ubistva 2.500 civila, vojnika i policajaca 1998, 1999, 2000...godine na Kosovu i Metohiji odgovorni i Ramuš Haradinaj, Agim Čeku i Fatmir Ljimaj.

Porodice žrtava su upitale srpske organe zašto su upozoravali Tačija da će biti uhapšen ako dođe u Beograd.

- Porodice srpskih žrtava pitaju da li je moguće da zločinac Tači, kome je mjesto u Hagu, svakodnevno izjavljuje da će Kosovo tužiti Srbiju za genocid i tražiti ratnu odštetu i time dodatno ubija i omaložava srpske žrtve - navodi se u tekstu.

U pismu se ističe da je albanske zločince zaštitio i albanski parlament u Prištini time što je vođe terorističke OVK-a postavio na "državne funkcije" i time onemogućio njihovo hapšenje.

- Mi porodice srpskih žrtava tražimo pravdu, kao što su je ostvarile porodice žrtava drugih nacionalnosti - ističu u ovom udruženju.