latinica  ћирилица
22/04/2015 |  17:57 | Autor: SRNA

Dodik: Dozvola za prelet turske terotorije stigla kad smo se vratili (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je po povratku u Banjaluku iz Bugarske, odakle je vraćen avion kojim je putovao za Јerevan jer Turska nije odobrila let preko njene teritorije, da je dozvola, da bi parodija bila još veća, dobijena tek kada su se vratili na banjalučki aerodrom.
Milorad dodik na Banjalučkom aerodromu... - Foto: SRNA
Milorad dodik na Banjalučkom aerodromu...Foto: SRNA

"Vjerovatno, da se nismo vratili, ne bi je ni dobili", rekao je Dodik novinarima na banjalučkom aerodromu.

Dodik je rekao da ne želi ovom davati kvalifikacije, ali da se na ovaj način ne može izbrisati činjenica da je prije 100 godina počinjen stravičan zločin nad Јermenima pravoslavcima, kojeg su počinili Turci.

On je podsjetio da Turska ne priznaje taj zločin, da ne želi da prizna genocid, te napomenuo da je tada za kratko vrijeme pobijeno oko 1,5 miliona Јermena, što ne može biti ništa drugo nego genocid.

Dodik je naveo da je u Јerevanu trebalo da prisustvuje ceremoniji sjećanja na žrtve i da su tek u Burgasu u Bugarskoj saznali da je let preko Turske odbijen, te da im je rečeno da čekaju.

"Čekali smo od 10.45 časova do 15.00 časova i tada smo odlučili da se vratimo jer smo upadali u loše vrijeme i mrak i nije bilo izvjesno da ćemo dobiti dozvolu", naveo je Dodik.

Pilot Sreten Ilić je rekao da je zadatak dobijen prije nekoliko dana i da je juče u 19.30 časova od vlasti Јermenije dobijeno odobrenje za slijetanje.

"S obzirom da naš avion nema direktan let do Јerevana, planirali smo slijetanje u Burgas, gdje smo, po slijetanju i poslije punjenja goriva i pripreme za polijetanje u Јerevan, od bugarske kontrole leta dobili obavještenje da nam nije dozvoljen let preko Turske", naveo je Ilić.

On je naglasio da su čekali četiri časa i da nisu dobili obrazloženje zašto nije dobijena dozvola od Turske. 

Podsjećamo, Dodik je jutros na poziv predsednika Јeremenije Serža Sargsjana krenuo za Јerevan da bi prisustvovao obilježavanju stote godišnjice otomanskog genocida nad Јeremenima.
Dodik je nedavno u Narodnu skupštinu RS uputio tekst deklaracije o priznavanju genocida nad Јermenima od 1915. do 1917. godine. "Srpski narod Republike Srpske, kao slobodarski narod koji je u Prvom svjetskom ratu izgubio jednu trećinu radno sposobnog stanovništva i ogromna prirodna i materijalna bogatstva, solidariše se s nastojanjima jermenskog naroda i podržava ga u nastojanju da se istorijska nepravda prizna kao genocid za pokolj počinjen nad Јermenima tokom raspada Osmanskog carstva", naveo je tada Dodik.

Јermenski državni radio javio je da je predsjednik RS Milorad Dodik čekao dva i po sata u Burgasu u Bugarskoj, jer turske nadležne institucije nisu dozvolile prelet turske teritorije avonu kojim je putovao na ceremoniju u Јerevan. Radio podsjeća da je Dodik na poziv predsjednika Јermenije trebalo da učestvuje na obilježavanju 100- godišnjice genocida nad Јermenima, te da je prije nekoliko dana u Parlament RS uputio prijedlog teksta rezolucije kojom se masovna ubistva Јermena 1915 kvalifikuju kao kao genocid.

Centralna manifestacija  povodom 100 godina od masovnih ubistava Јermena koja su počinili Turci trebalo bi da bude održana u petak na memorijalnom platou "Tsitsernakaberd" u Јerevanu. Genocid su do sada priznali Vladimir Putin, Fransoa Oland i lideri 20 država. Zapadne vlade kao što je britanska, kako pišu jermenski mediji, šalju na ceremoniju zvaničnike nižeg ranga, kako bi sabotirali manifestaciju.