latinica  ћирилица
22/04/2015 |  18:29 | Autor: SRNA

Svjedok: General nikada nije dao nezakonito naređenje

Svjedok odbrane Grujo Borić rekao je, na suđenju generalu Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, da mu general Mladić nikada nije dao neko nezakonito naređenje i da Drugi krajiški koprus Vojske Republike Srpske u Drvaru, kojim je komandovao, nije proganjao Muslimane i Hrvate.
Ratko Mladić - Foto: arhiv
Ratko MladićFoto: arhiv

"Nisam nikada dobio bilo kakvo naređenje koje je bilo protivzakonito, a da je to general Mladić meni naredio. Nikada.", rekao je Borić koji je penzionisani general.

On je tokom iskaza posredstvom video-veze naveo da nikada o proganjanju Muslimana i Hrvata nije dobio izvještaj, niti je toga bilo, prenijeli su beogradski mediji.

"Da je bilo, ja bih za to znao, i preduzeo bih sigurno mjere", dodao je Borić, navodeći da je se s proljeća 1992. godine, kada je formiran Drugi korpus VRS-a, većina muslimanskog stanovništva već bila iselila iz zone odgovornosti te jedinice.

"Odlaskom nesrpskog i dolaskom srpskog stanovništva iz drugih krajeva BiH, vojska se nije bavila. To su radile opštinske vlasti, u saradnji s drugim opštinama u koje se odlazilo i iz kojih se dolazilo. Mi se time nismo bavili", rekao je Borić, navodeći da se VRS isključivo branila na frontu od hrvatskih i muslimanskih snaga.

Borić je napomenuo i da ne zna da je neki od njegovih vojnika protivzakonito postupao s ratnim zarobljenicima, navodeći da je za zarobljenike bio zadužen organ bezbjednosti, koji ga nikada nije izvijestio o tome.

Haški tužioci sutra će nastaviti unakrsno ispitivanje Borića.