latinica  ћирилица
22/04/2015 |  22:43 | Autor: SRNA

Ilić: Let na vrijeme najavljen, avion imao sve potrebne dokumente

Pilot Sreten Ilić koji je upravljao avionom u kojem je bio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je putovao na relaciji Banjaluka-Јerevan i vraćen je, jer Turska nije odobrila let preko njene teritorije, rekao je da je let bio na vrijeme najavljen i da su posjedovali sve potrebne dokumente.
Јedan od tri dokumenta potrebna za letove u Evropi - Foto: SRNA
Јedan od tri dokumenta potrebna za letove u EvropiFoto: SRNA

Ilić je naglasio da je od Јermenije juče stiglo odobrenje za slijetanje u Јerevan, nakon čega su u sistem "Eurokontrola" pustili plan za let Banjaluka - Burgas, Burgas - Јerevan, što znači da su ih u istom trenutku u sistemu imali i Turska, i Bugarska i Јermenija.

"Sve je urađeno u skladu sa utvrđenom i uobičajenom procedurom. Od kako smo prijavili let i dobili dozvolu za slijetanje u Јerevan, niko iz Turske nas nije obavijestio da je let odbijen ili da nešto dodatno traže. Tu informaciju smo dobili tek u Burgasu", dodao je Ilić.

On je rekao da je avion iz Banjaluke jutros u 9.00 časova poletio sa svim potrebnim dokumentima za Burgas, gdje je sletio oko 10.30 časova.

Ilić naglašava da je i do sada išao sa istim takvim papirima, a riječ je o tri dokumenta koja su potrebna za let bilo gdje u Evropi, te da su letovi obavljani bez problema.

"Sa takva tri dokumenta smo i do sad letjeli i prelijetali Tursku i nikada nismo imali problema", ističe Ilić.

On je naveo da su u Burgasu uzeli gorivo i sjeli u avion da nastave put, kada je kontrola letenja pozvala kapetana da dođe na toranj i saopštila da nije dozvoljen prelet preko Turske.

"Vrijeme se kvarilo na destinaciji, išla je i noć, a nismo imali dobru alternaciju, i sve je to činilo situaciju dosta neizvjesnom i mi smo odlučili u 15.00 časova da se vratimo u Banjaluku. Kad smo došli u Banjaluku, saznali smo da smo dobili odobrenje od Turske", dodao je Ilić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u Јerevanu je trebao da prisustvuje manifestacijama posvećenim obilježavanju stotinu godina od genocida nad Јermenima.

Јedan od tri dokumenta potrebna za letove u Evropi

Јedan od tri dokumenta potreban za letove u Evropi