latinica  ћирилица
23/04/2015 |  08:52 | Autor: TANЈUG

Karter: SAD zabrinute zbog mogućeg oružja na iranskim brodovima

Američki ministar odbrane Ešton Kareter je izjavio da je zabrinut zbog mogućnosti da iranski teretni brodovi, koji plove ka Јemenu, prevoze napredno naoružanje za šiitske pobunjenike Hute.
Ešton Karter - Foto: AP
Ešton KarterFoto: AP

Karter je pozvao Iran da izbjegne "rasplamsavanje plamena" sukoba sa dopremanjem oružja. Upitan da li misli da se na iranskim brodovima nalazi oružje, Karter je odgovorio da su SAD "zaista zabrinute zbog toga".

Karter je naveo da nije spreman da odgovori na pitanje da li bi SAD mogle silom da spriječe i ukrcaju se na iranski brod, ako pokuša da uđe u jemensku teritoriju. On je istakao da se SAD nadaju da će sukobljene strane u Јemenu pregovarati da bi se iznašlo političko rešenje, prenijele su agencije.

Američki predsjednik Barak Obama pozvao je juče Iran da pomogne u pronalaženju političkog rješenja za krizu u Јemenu, optužujući Islamsku republiku da je doprinijela konfliktu u toj državi. Vašington optužuje Teheran da je snabdijevao oružjem šiitske pobunjenike Hute, koji su osvojili velike dijelove Јemena, zbog čega je Saudijska Arabija pokrenula vazdušne udare, što je dovelo do rizika od regionalnog konflikta, prenio je AFP.

U intervjuu za MSNBC Obama je ukazao na patnje koje je izazvao konflikt u Јemenu i izrazio nadu za rješavanje situacije u toj zemlji.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom saopštila je u utorak da prekida svoju vojnu kampanju, navodeći da je prijetnja susjedima Јemena eliminisana. Bombardovanje je, međutim, nastavljeno, navela je francuska agencija.

SAD, koje su pružile logistiku i obavještajnu podršku koaliciji, poslale su nosač brodova koji bi pratio kretanje iranskih brodova. "U ovom trenutku njihovi brodovi su u međunarodnim vodama", kazao je Obama.

Saudijska Arabija pokrenula je 25. marta operaciju Odlučna oluja, kako bi odbranila vladu predsjednika Abd-Rabua Mansura Hadija od napredovanja Huta. Hadi, koji se u februaru sklonio u Aden pošto je pobjegao iz Sane, utočište je potražio u Rijadu, u jeku ofanzive šiitskih pobunjenika.

Iran demantuje da je pobunjenike snabdijevao oružjem, insistirajući da je pružao samo humanitarnu pomoć civilima u Јemenu.