latinica  ћирилица
23/04/2015 |  19:16 | Autor: SRNA

Puškov: Najgore je prošlo

Predsjedavajući Komisije ruske Dume za međunarodna pitanja Aleksej Puškov rekao je danas da je najgore prošlo u odnosima između EU i Moskve u vezi sa krizom u Ukrajini i pozvao na bolju saradnju sa Briselom.

"Čini se da period otvorene i apsolutne krize u odnosima između Rusije i EU prolazi. Evropa je sve više spremna da ponovo počne saradnju sa Rusijom, ne samo po pitanju Ukrajine, već i drugih međunarodnih tema", rekao je Puškov, dan nakon što je bio domaćin razgovora ruskih poslanika i ambasadora zemalja bloka u Moskvi.

Prema njegovim riječima, odnosi Moskve i Brisela ne smiju da se svode samo na ukrajinsku krizu.

Puškov, otvoreni kritičar sankcija Zapada zbog uloge Moskve u krizi u Ukrajini, rekao je da Rusija i EU sada treba da gledaju u budućnost i da se bave i drugim pitanjima, a ne samo Ukrajinom.

On je pohvalio Francusku, Grčku i Mađarsku zbog pokušaja saradnje sa Rusijom, ali je osudio druge članice EU iz istočne Evrope, kao i Veliku Britaniju i Njemačku.

"Francuska danas vidi veze sa Rusijom u mnogo širem kontekstu od Njemačke. Pariz shvata da se globalna politika ne svodi samo na Ukrajinu", rekao je Puškov.