latinica  ћирилица
23/04/2015 |  20:40 | Autor: SRNA

Keri traži povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine

Američki državni sekretar DŽon Keri rekao je ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu da Rusija mora da povuče svoje snage iz istočne Ukrajine, potvrdio je zvaničnik Stejt departmenta.
Američki državni sekretar DŽon Keri - Foto: AP
Američki državni sekretar DŽon KeriFoto: AP

Tokom današnjeg telefonskog razgovora Keri je, takođe, apelovao na Rusiju da izvrši pritisak na proruske borce da poštuju sporazum o prekidu vatre od februara s ciljem okončanja sukoba na istoku Ukrajine.

Keri je obavijestio Lavrova da američki vojnici obučavaju ukrajinske u zapadnom dijelu Ukrajine, što je "potpuno transparentno i odbrambeno". On je dodao da je do obuke došlo na poziv ukrajinske Vlade.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je danas ranije da se američki vojnici nalaze u zoni sukoba na istoku Ukrajine, te da obučavaju ukrajinske snage.

Konašenkov je rekao da američke trupe obučavaju ukrajinske snage ne samo u zapadnoj Ukrajini, "kao što to prikazuju ukrajinski televizijski kanali", već direktno u borbenoj zoni u oblasti Marijupolja, Severodonjecka, Artjomovska i Volnovake.